nlc.hu
Életmód

A Szputnyik V vakcina engedélyezése

Felfüggesztették a Szputnyik V engedélyezését

A Szputnyik V biztonságos és hatékony, de szabálytalanságokat találtak az orosz vakcina gyártása során.
Szputnyik V orosz oltás

Egyelőre nem adja ki az ideiglenes forgalomba hozatali engedélyt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az orosz Szputnyik V koronavírus-vakcinára – döntött a két testület csütörtökön.

A hvg.hu azt írja a Moscow Times nyomán, hogy a WHO májusi ellenőrzése során több szabálytalanságra is bukkantak az orosz oltóanyag gyártási folyamatánál. Emellett a két szervezet múlt heti közleményében arról is írnak, hogy a Szputnyik V fejlesztői továbbra sem adták át a vakcinához kapcsolódó, teljes körű adatbázist.

A vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet úgy reagált, hogy az ellenőröknek a gyártással kapcsolatban voltak aggályaik, nem a vakcina hatékonyságát vagy biztonságát kérdőjelezték meg.

Oroszország februárban adta be a Szputnyik V engedélyeztetési kérelmét a WHO-nak és az EMA-nak. A mostani fejlemények után az engedélyeztetési folyamat csak azután indulhat újra, ha a szervezet szakértői elvégeztek legalább még egy helyszíni bejárást a vakcinát gyártó orosz üzemek valamelyikében.

(Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila)

Az orosz vakcina az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top