nlc.hu
Baba
Hûsítõ tippek forró napokra

Hûsítõ tippek forró napokra

Élvezzük a nap erejét és melegét, aztán egyszer csak elegünk lesz a kánikulából. Epedve várunk a hûs szellõre, frissítõ záporra. Addig is álljunk a zuhany alá akár naponta többször is.





Forró napokon fokozottabban igényli szervezetünk a folyadékot. Fogyasszunk bőségesen szénsavmentes ásványvizet, koffeinmentes gyümölcsteát, hideg borsmentateát. Folyadékszükségletünk nagyjából napi két liter, ezt részben gyümölcslevesekkel, magas víztartalmú gyümölcsökkel, zöldségekkel (görögdinnye, uborka) is kielégíthetjük. Kipróbálhatjuk a sivatagi népek „hűsítő” italát, a forró teát is.
Testünknek nemcsak belülről, hanem kívülről is jót tesz a víz. Legszívesebben jéghideg italokkal, zuhannyal frissítenénk fel magunkat, pedig a hideg zuhany csak az első percekben hűt. Élénkíti a vérkeringést, ezért éppen ellentétesen hat: ösztönzi a belső hőtermelést. A langyos zuhany megnyitja a pórusokat, a bőr levegőhöz jut, így testünk képes hőt leadni. A hatást aromaolajokkal fokozhatjuk. Cseppentsünk néhány csepp levendula- vagy borsmentaolajat a langyos kádfürdőbe, és engedjük el magunkat néhány percre. Ha napközben nincs lehetőségünk ilyesmire, öblítsük le tarkónkat, fülkagylónkat, engedjünk alkarunkra hideg vizet, ameddig jólesik, némi felfrissülést ez is biztosít.
Fürdés után pótolnunk kell bőrünk nedvességtartalmát. A zsíros, tápláló krémek filmréteget képeznek, és eltömítik a pórusokat, az alatta felgyülemlő hő pedig kellemetlen izzadást okoz. Inkább könnyű hidratáló géllel, napozás utáni balzsammal kenjük be magunkat.
Napközben is felfrissít a termálvizes permet, amit akár magunkkal is vihetünk kézitáskánkban. Ha a hűtőszekrényben tároljuk, még jobban esik a minizuhany. Fújjunk nyakunkra, karunkra, a térdhajlatba – és máris fellélegezhetünk a legforróbb napokon is.



Házilag is készíthetünk kellemes illatú és frissítő hatású permetet. Töltsünk meg egy kiürült pumpás üveget vízzel, és adjunk hozzá néhány csepp borsmenta-, eukaliptusz- vagy levendulaolajat. A víz átveszi az aromaolaj illatát, és ideálisan hűsít. A legkisebb kézitáskába is befér!

Arcunkra uborkából és joghurtból készíthetünk hűsítő, tápláló és hidratáló pakolást. Napfürdő vagy erős izzadás után különösen alkalmas a nyugtató hatású kígyóuborka. Nemcsak az arcnak, a kismama egész szervezetének jót tesz akár a negyedórányi pihenő is. A kánikula megterheli a vérkeringést, ezért a nap második felében dőljünk le egy kicsit, biciklizzünk lábunkkal a levegőben, hogy a pangó vér visszaáramolhasson. Forró és dagadt lábaknak gyors segítséget jelent a hűvös lábszárzuhany. Mindig lentről kezdjük, és a térd felé haladjunk. Végül masszírozzuk végig lentről felfelé haladva néhány csepp borsmentaolajjal.

Napbarnított arcbőrünknek talán nem is hiányzik a smink, ám ha mégsem




mondunk le róla, bánjunk vele csínján. Vízálló termékeket, hűvös színárnyalatokat válasszunk, lehetőleg olyan arcápoló géllel vagy krémmel, amely UV-szűrőt is tartalmaz.
Öltözködjünk lenge, szellős, természetes alapanyagú ruhákba. Persze a verejtékezést még fürdőruhában sem kerülhetjük el, hiszen ez szervezetünk saját klímaberendezése. A pórusokon át távozó nedvesség párolgásával hőt von el a testfelülettől, így az izzadás voltaképpen hűsít, még ha ezt nem is vesszük észre a kánikulában. A kellemetlen szag csak az egyébként hasznos baktériumok miatt alakul ki. Ezt a tejsavas erjedést akadályozza meg a dezodorok hatóanyaga, az alumíniumklorid, ami ráadásul még a bőr alatti izzadságmirigyeket is összehúzza, így mérsékeli azok tevékenységét. Illatos testpermethez, parfümhöz jobban illik az illatanyagmentes dezodor, így elkerülhetjük az illatok zavaró kavalkádját. Megszokott kölninket nyáron a fül mögé vagy a tarkó hajas részére vigyük fel, mert a benne lévő bergamott a nap hatására a bőrön barna elszíneződéseket okoz. Arcunkat vékony réteget képező púderrel mattosítsuk. Használjunk testhintőport, babahintőport az egymással érintkező bőrfelületekre (telt combok, keblek), hogy megelőzzük a kellemetlen kidörzsölődést.
Fejünket óvjuk a tűző naptól széles karimájú, divatos szalmakalappal. Hajunkat tűzzük fel, hogy tarkónkat ne melegítse, és hogy a nap szárító erejétől megóvjuk.

Balányi Klári
Fotó: Békefi Dóri

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top