A spenót igazi szuperétel, articsókával párosítva pedig különleges, ínyenc ízélmény! Kápráztasd el vendégeidet ezzel az egészséges és isteni mártogatóssal, ami persze nemcsak a vitaminok jegyében készül: a spenót és articsóka mellett kerül bele isteni sajt és bacon is!
Spenótos-articsókás mártogatós
Hozzávalók:
- 4 evőkanál sózatlan vaj (plusz még egy kevés a serpenyőbe)
- 2 csomag friss spenót, alaposan megmosva, szárak nélkül
- 1 csésze póréhagyma
- 2 duci gerezd apróra vágott fokhagyma
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1/4 csésze liszt
- 1 csésze tej
- 1 csésze zsíros tejszín
- 2 teáskanál friss citromlé
- 1 üveg olajban áztatott articsóka
- 4 szelet bacon megsütve és apró darabokra vágva
- 1/4 csésze felkockázott Brie sajt
- 1/4 csésze reszelt parmezán
(plusz kenyér vagy bármi más a mártogatáshoz)
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt, és vajazzunk ki egy kör alakú sütőformát.
2. Tegyünk fel vizet forrni és főzzük ki benne a spenótot nagyjából 2-3 perc alatt! Szűrjük le, hideg vízzel öblítsük át, aztán szeleteljük apróbb darabokra.
3. Egy serpenyőben hevítsünk vajat, és pirítsuk meg rajta a hagymát néhány perc alatt. Adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszereket, és egy percig kevergessük!
4. Keverjük a vajas hagymához a lisztet, majd mikor elegyedett, adjuk hozzá a tejet és a tejszínt is! Kevergetve főzzük, amíg sűrű krém nem lesz belőle.
5. Tegyük a krémbe a felvágott spenótot és a citromlevet, és keverjük össze. Aztán jöhet az articsóka, a bacon és a sajt is – ezeket is alaposan forgassuk össze!
6. Húzzuk le a keveréket a tűzről, és öntsük a sütőformába, majd a parmezánnal a tetején süssük 10 percig, míg bugyogni nem kezd a teteje.
Tálaljuk forrón, friss bagettszeletekkel!