nlc.hu
Szabadidő
Papírhiány van Magyarországon

Drámai papírhiány van Magyarországon, már kvótázzák a készleteket

Egyes papírkereskedők már kvótázzák a készleteket, akkora papírhiány van az országban.

Brutálisan nő a papír előállításához szükséges cellulóz ára, de globálisan akadozik a szállítás is. Ez nem csak a gyártóknak, de a kereskedőknek és végül a vásárlóknak is fejfájást okozhat – írja a Napi.hu.

A cellulóz árának drasztikus emelkedése mellett a konténerek költsége, valamint az energiaárak is nagyot nőttek. Több hazai papírkereskedő már át is állt azonnali fizetésre, de az sem ritka már, hogy a gyártók kvótarendszert vezetnek be.

Nyomda

Papírtekercset töltenek a gépsorba a debreceni Alföldi Nyomdában (Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

A könyvterjesztők is komoly alapanyaghiányban szenvednek, de egyelőre emiatt nem lesznek drágábbak a könyvek. A papírhiány azonban túlmutat a nyomdaiparon, hiszen a zöldséget-gyümölcsöt és más élelmiszert is egyre inkább papírba csomagolnak a gyártók, ami fokozza a keresletet. 

Az elkövetkező hónapokban nem várható, hogy a helyzet javulni fog. Valószínűleg jövő nyárra már visszaállhat a régi rend, de ezt még senki nem tudja megjósolni.

Kevesebb papír az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top