nlc.hu
Otthon

Papírok között rendszerezés

Ettől a szokástól szabadulj meg, ha eleged van a felgyűlt papírokból a lakásban

Egy ötgyerekes anya osztotta meg azt a trükköt, amivel megszüntette a mindent elöntő papírhalmokat a lakásban.

A papír felhalmozódásához még gyerekek sem kellenek, akik pedig gyártják bőven a rajzokat, vagdossák a papírokat, úgyhogy tényleg mindenhol képesek papírhegyeket hagyni maguk után. Ám ez nem gyerekfüggő, hiszen annyi papírt kapunk hivatalos ügyek miatt, miközben otthon papírokra jegyzetelünk, hogy nem csoda, ha elöntenek a papírok hétről hétre és már nem tudjuk, mihez kezdjünk a halmokkal.

Shifrah Combiths öt gyermekkel pontosan tudja, hogy a rendszerezés a békés, stresszmentes élet egyik titka, ám azzal is tisztában van, hogy nem mehet rá az életünk az állandó rendrakásra és selejtezésre. Az ő trükkje az, hogy pár szokáson változtatott ahhoz, hogy ne legyenek szanaszét heverő papírok a lakásban, érdemes megfogadni a tanácsait.

1. Ne hagyd elöl a kuponokat!

Az anya régebben mindig szem előtt hagyta a kuponokat, hogy emlékeztessék arra, hol lesz épp akció, ám azt vette észre, hogy csak arra voltak jók a kuponok, hogy egy nap alatt egész nagy halom papír rakódjon rájuk. Mintha a jelenlétük az asztalon feljogosította volna a lakásban lévő összes papírt arra, hogy ők is helyet foglaljanak ugyanazon a ponton. Jobban járunk az anya szerint, ha az autóban vagy a táskában tartjuk a kuponokat, hogy tényleg kéznél legyenek, amikor szükségünk van rájuk.

Tegyél rendet a papírok között

Az egyik gócpont a papíroknál a dohányzóasztal szokott lenni (Kép: Getty Images)

2. Azonnal írj alá és tölts ki minden iskolai papírt!

Az egyik legveszélyesebb terület az iskola, ahonnan özönleni szoktak a papírok, és rendszerint kikötnek anya íróasztalának bal oldalán és szépen tornyosulnak egy idő után. Ebben kegyetlennek kell lenni, a halogatást legyőzni és azonnal intézni, amit a papíron írnak. Aláírás és már mehet is a gyerek táskájába, hogy másnap adja oda a tanítónak. Vagy ha adatlapot, kérelmet, kikérőt, akármilyen kitöltendő papírt küldenek, azt is hirtelen felindulásból meg kell csinálni, mert másképp három nap múlva már meg sem fogjuk találni a sok egyéb papír alatt az asztalon.

3. Használd a naptárt!

Nagy hiba, ha a feladatokat, teendőket papírfecnikre írjuk fel, mert abból csodálatos rendetlenség keveredhet és még nem is fogjuk tudni, mit kell csinálni, mert természetesen mindig a legfontosabb fecni fog elkeveredni reménytelenül. Ha nagyon ellenkezik az elveinkkel, hogy a telefonon vagy számítógépen vezessük a to do listánkat, akkor legyen egy kézzel fogható naptár, amibe felírhatjuk, milyen fontos dolgok várnak ránk aznap, ezzel megszüntetve a sok papír felszaporodását.

Szelektálás okosan:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top