Otthon

5 őszinte mondat, ami segít, hogy megszabadulj a felesleges holmiktól

A szelektálás első lépése: legyél őszinte saját magaddal, aztán gyakorold az elengedést. A felesleges tárgyak megmérgezhetik a mindennapokat.

A rengeteg felesleges holmi elárasztja a lakást pillanatok alatt, ha hagyod. Főleg akkor igaz ez, ha nem vagy elég őszinte magaddal, és azzal kerülöd a szelektálást, hogy megmagyarázod, miért van szükséged arra a hatodik kis szobrocskára, amit még a kettővel ezelőtti exedtől kaptál. Az őszinteség a legjobb fegyver ez ellen, mert szembesít az elengedéssel, és azzal, hogy miért érzed olyan nehéznek, hogy szelektálj a felesleges cuccok között.

Soha nem fogod megszeretni azokat a holmikat, amiket eddig sem szerettél

Úgy érezheted, hogy pazarlás csak azért megválni egy tárgytól, mert nem igazán szereted a látványát, kisugárzását, auráját. Attól még, hogy valami tökéletesen működik, lehet használni, nem azt jelenti, hogy meg is kell tartani. Lehet, hogy a dédi hatalmas ruhásszekrénye például jól működik, hiszen el lehet bele tenni a ruhákat, de messze áll a te világodtól, és nem jó vele együtt élni. Ilyen esetben nem a tárgyak állapotát, hanem azt kell megvizsgálnod, örülsz-e, hogy veled vannak. Ha pedig nem a válasz, akkor le kell őket cserélni, nincs mese.

Az ajándékok már teljesítették a küldetésüket

Nem eretnekség megszabadulni egy régi ajándéktól, nem kell bűntudatot érezned miatta. Tíz évvel ezelőtt, amikor megkaptad azt a szív alakú vázát, örültél neki, de ma már nem veszed hasznát – ez azt jelenti, hogy az az ajándék beteljesítette a küldetését, kifejezte azt a szeretetet, amit az ajándékozó adni akart. Itt az ideje megszabadulni tőle.

szelektálás otthon rendszerezés

Fotó: Unsplash

Az otthonod nem egy raktár

Nem kell egészen addig pakolni a holmikat a lakásba, amíg van hely. Át kell alaposan gondolni, milyen tárgyaknak akarsz teret adni az életedben, mi az, amire tényleg szükséged van, és mit tartogatsz csak azért, mert majd jó lesz még valamire, vagy mert már megvan egy évtizede, de amúgy nem használod. Érdemes olyan holmikkal körülvenni magad, melyek között jó érzés leülni a lakásban egy fárasztó nap után.

A tárgyak közötti káosz visszaköszön az életedben

Ahogy egy e-mailt is megszerkesztesz, mielőtt elküldöd, helyes sorrendben írod le a megfelelő szavakat, hogy érthető legyen a szöveg, úgy kellene megszerkeszteni a környezetedet is, hogy ne érjen utol a teljes káosz. Ráadásul ha sok olyan tárgyad van, amit nem használsz, akkor rengeteg időt fecsérelsz el arra, hogy valahol tárold, rendszerezd és tisztán tartsd mindet. Az időd és az energiád márpedig sokkal értékesebb annál, hogy folyton a káoszt pofozgasd a lakásban: inkább szabadulj meg tőle, az egész életedre jó hatással lesz.

Mindig hasznodra válik, ha gyakorlod az elengedést

Nemcsak több hely lesz a lakásban attól, hogy elengeded a régi vagy nem használt holmikat, hanem az életedben is helyet szabadítasz fel az új élményeknek és a lelki békének. Ugyanúgy, mint a kapcsolatok esetében, ahol el kell engedni azokat az embereket, akik ártanak neked, a tárgyakra is igaz, hogy mérgező hatással lehetnek a közérzetedre. Csak nyerhetsz, ha szelektálsz a felesleges cuccok között, és a régi tárgyak tologatása helyett teret engedsz valami újnak az életedben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top