nlc.hu
Otthon

Szelektálás napi öt percben

A január a legjobb időszak a szelektálásra – ezzel a módszerrel gyorsan rend lesz a lakásban

A január tiszta lapot is jelent, amikor valami új, friss érkezhet az életünkbe. De ennek helyet is kell csinálnunk, ami egy nagy szelektálással és elengedéssel kezdődik.

A szelektálás nemcsak annyit jelent, hogy megszabadulunk a régi holmiktól, hanem lelki megtisztulás is, miközben a múlt elengedését gyakoroljuk. A január amúgy is az év leglassabb és leghalottabb hónapja, érdemes megtölteni a szelektálás és rendszerezés segítségével egy kis átgondolással, befelé nézéssel és azzal, hogy helyet csinálunk a valóságban és spirituálisan az új dolgoknak.

A szelektálás jó hatással lesz az életedre!

Dr. Alice Boyes pszichológus szerint a szelektálás több szempontból is csak jó hatással lehet az életünkre és mentális állapotunkra. Öt olyan területet sorolt fel, ahol várhatóan kifejti majd pozitív hatásait, ha rászánjuk magunkat a nem használt tárgyaink elengedésére.

A szelektálás:

  1. önbizalmat ad és úgy érezzük tőle, hogy mi irányítjuk az életünket;
  2. energetizál, növeli a tettvágyat, mert gyors döntések sorát kell meghozni közben;
  3. csökkenti a szorongást, mert visszaszerezzük a kontrollt a környezetünk felett;
  4. segít az agynak pihenni, főleg, ha fizikailag is elfáradunk szelektálás közben, így lesz meditációs hatása;
  5. segíthet a párkapcsolati/családi feszültségek csökkentésében, hiszen rendezett környezetben kisebb a stressz.

Ez mind remekül hangzik, csak az a gond, hogy amikor eszünkbe jut, hogy szelektálni kéne a lakásban és ruhák között, akkor már a gondolattól is elfáradunk, annyi felesleges holmi vesz körül minket. Megbújnak a fiókokban, sarkokban, kis dobozokban… amikor szembesülünk azzal, hogy mindent fel kell fogatnunk az otthonunkban, hogy elvégezzük a teljes szelektálást, rögtön frászt kapunk és hagyjuk az egészet a fenébe. Ezért a sikeres szelektálás titka az, hogy apró lépésekre bontjuk az óriásinak tűnő feladatot, és minden nap foglalkozunk vele egy keveset, csupán egy kis területet lomtalanítva a lakás kiválasztott pontján. Ha betartjuk azt, hogy naponta pár percet szánunk a szelektálásra, akkor egész hamar simán leutdhatjuk azt a nagy mumust, amit az egész lakás rendszerezése jelent ebben a pillanatban.

Nő szelektálja a cipőit

Napi öt perc szelektálás (Kép: Getty Images)

Minden napra egy feladat

Leo Babauta, a Zen To Done: The Simple Productivity című könyv szerzője, aki az egyszerűsítést, szelektálást megszállottan végzi az otthonában a saját lelki békéje érdekében, azt javasolja, hogy napi öt perc szelektálást tűzzünk ki célnak, amit a következő lépésekben valósítsunk meg.

1. Papírok

Sok esetben a rendetlenséget az generálja, hogy mindent beterítenek a papírok, levelek, gyerek dolgozata, hirdetés, újságok… egy nap alatt számolatlanul ömlik a papír a lakásba, amit persze nem válogatunk szét azonnal, ez pedig nagy hiba. Így alakul ki az a helyzet, hogy az étkezőasztalon, a konyhában, az éjjeliszekrényen és az íróasztalon is felhalmozódnak a papírok. A szakember szerint ezért az első lépés a rendezett otthon felé, ha kijelölünk egy dobozt, amibe minden nap beletesszük az aznap termelődött papírokat, majd hetente egyszer szánunk rá pár percet, hogy kidobáljuk belőle mindazt, ami nem kell és helyére tegyük azt, amire szükség van. Ezzel az egyetlen trükkel már óriási változást el lehet érni a rend terén.

2. Zónák

A lakás zónákra osztásával indulhat a túl nagy feladat apró lépésekre bontása. Egy zóna nagyjából egy méter kört jelent Babauta szótárában, egy nap csak ezzel az egy méter átmérőjű körön belül eső területtel foglalkozunk szelektálás szempontjából. Lehet ez a zóna az egyik nap a kanapé és környéke, majd másnap az étkezőasztal, harmadnap pedig a konyhában az egyik szekrény. Akárhol is kezdjük, legyen az a fő szabály, hogy semmi sem maradhat ott, amit ezen az adott területen nem használunk vagy nem oda való.

3. Öt tárgy

Maradva a napi feladatkiosztásnál, Babauta azt javasolja, hogy ne akarjunk mindent egyszerre elpakolni, válasszunk naponta csupán öt darab tárgyat/ruhát/akármit és ezt az öt darabot pakoljuk el a helyére. Ha nem tudjuk pontosan, hova valók, akkor jelöljünk ki nekik egy olyan helyet, ami logikusnak tűnik tárolónak a számukra és onnantól kezdve mindig oda tegyük el, ha már nem használjuk. Ha pedig egy-egy tárgyról kiderül, hogy nem való már az életünkre, akkor mehet is a lomtalanítós dobozba. Naponta csak öt darab holminak kell helyet találni, az nem tűnik olyan nagy feladatnak, igaz? Napról napra így lesz egyre nagyobb rend az otthonunkban.

4. Vizualizáció

A gyakorlati tudnivalók mellett a lelkünket is bele kell vonni a szelektálásba, hogy ne lankadjon a kedvünk és folyamatosan a szemünk előtt lebegjen a rendezettebb, felszabadultabb otthon képe. Ehhez használjuk a vizualizáció erejét, ami annyit takar, hogy minden nap szánunk pár percet arra, hogy magunk elé képzeljük a lehető legrészletesebben a megújult lakást. Milyen hangulata van az otthonunknak? Hogyan rendezzük be a lakást képzeletben? Milyen bútorok, szőnyegek élnek a fejünkben, mint ideális berendezési tárgyak? Mindez segíthet abban, hogy tudatosabban alakítsuk a környezetünket és megmaradjon a motivációnk a szelektáláshoz akár hónapokig.

5. 30 napos lista

Babauta szerint azért szokott kudarcba fulladni sokszor a szelektálás, mert amint kitesszük a felesleges holmikat az életterünkből, máris veszünk kétszer annyi cuccot, amivel elárasztjuk újra a lakást. Emiatt javasolja azt a szakember, hogy havonta kezdjünk írni egy 30 napos listát, amelyre felvezethetjük, ha olyat akarunk venni, ami nem feltétlenül szükséges. Nyilván nem a heti bevásárlásra kell gondolni, hanem azokra az impulzvásárlásokra, ami miatt kifolyik a szekrényből a ruha, nincs már hely a cipőknek, és a gyerek játékai is elöntik a gyerekszobát. A szabály pedig az a 30 napos listánál, hogy addig nem veszünk meg egy cuccot sem, amíg el nem töltött 30 napot ezen a listán, és a 30 nap leteltével is meg akarjuk venni. Gyakran ennyi idő bőven elég arra, hogy elmúljon a vásárlási láz, és józanul átgondoljuk, hogy tényleg szükségünk van az adott holmira vagy csak úgyis kiszelektálnánk jövő januárban.

Rendszerezz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top