nlc.hu
Otthon

Jelek, hogy szelektálni kell

Tetriszt kell játszani a sok cucc miatt a lakásban? Itt az ideje szelektálni!

Észrevétlenül szaporodik el a sok holmi otthon, hogy a végén ott találjuk magunkat a kupacok között, állandó rendetlenségben.

A ruhákkal különösen el tud velünk szaladni a ló, ha a túlvásárlásról és felhalmozásról van szó, de nem kell azért félteni minket egyéb tárgyak esetében sem, ha a szelektálás lenne soron. Képesek vagyunk addig gyűjtögetni és feleslegesen vásárolni, hogy a végén már tényleg ki sem látszunk a sok holmi alól. Irigykedve nézzük ilyenkor a Pinteresten a tökéletes lakásokat és egyszerűen nem értjük, hogy a miénket miért nem sikerül olyanra varázsolni. Nos, lehet, hogy azért, mert tele van olyan cuccokkal, amiktől már rég meg kellett volna szabadulni.

A rend és mentális egészség

Amint megtisztítod az életteredet a felesleges tárgyaktól, amik csak visszafelé húznak érzelmileg és mentálisan, utat nyitsz új emberek, tárgyak és élmények felé. Hívhatjuk detoxikációnak is, ahogy az életedből kirakod mindazt, amire nincs szükséged.

Öt jel, hogy megérett a helyzet a szelektálásra

A lakás helyiségeiben nem oda való holmit találsz

Ha rendszeresen előfordul, hogy a fürdőszobában találod meg a konyhába való cuccot és a gardróbban landol az arckrémed, akkor ott valami probléma van. Akkor főleg, ha meg is lepődsz ezeken a nem jó helyen lévő tárgyakon, mert keresed már őket hetek óta. Ez egy elég biztos jel arra, hogy a lakásban túlburjánzik a felesleges cucc, amit muszáj lesz záros határidőn belül átválogatni, mert csak az energiát szívja el előled.

Szelektálj a mentális egészségedért

A szelektálásra mentálisan is szükségünk van (Kép: Getty Images)

A konyhapulton halmozódnak a papírok

A levelek, számlák, szórólapok, gyerek iskolai órarendje és kikérője… mind ott tornyosul a konyhapulton, ebédlőasztalon, tetszőleges ponton, ami elég központi a lakásban. Ez vagy azt jelenti, hogy nem tudod, hol a szemetes, vagy pedig azt, hogy sürgősen szükséged van egy papírtároló rendszerre, persze csak miután alaposan szelektáltál a papírok között. Az egyik legjobb megoldás egyébként az, ha azonnal döntesz a papírokról, amint kiveszed a postaládából, mert ha halogatod, csak halom lesz belőle a lakásban.

Elkerülöd a házimunkát

Bizony, ha túl sok holmi lepi el a lakást, akkor sokkal nagyobb falatnak tűnik minden házimunka, hiszen egy könnyed porszívózáshoz is fél órát kell pakolni, hogy ne legyen semmi a padlón. Ha halogatod a házimunkákat, az óriási jel arra, hogy mentálisan túlterhelt a sok cucc és itt az ideje egy nagy szelektálásnak.

Nem igazodsz el a ruhák között

A ruháid kilógnak a fiókból, kiömlenek a szekrényből és fogalmad sincs, mit tartalmaz a gardróbod – egyértelmű, hogy a felére nincs is szükséged, irány a szelektálás! A ruhák válogatásához az a legjobb, ha a Kondo-módszert használod, és megkérdezed magadtól minden ruhadarabról, hogy mennyire felel meg a jelenlegi életvitelednek és örömet szerez-e, ha megtartod.

Tetriszt kell játszani a lakásban

Ha a konyhában úgy jutsz el a sütőpapírig, hogy hat másik eszközt kell átpakolnod előtte, akkor nem jó úton jársz és erősen át kell gondolnod a sok holmit, ami körülvesz és akadályoz az otthonodban. A legjobb, ha egyszerre csak egy helyiségre, még inkább csupán egy szekrényre koncentrálsz, mert ha tényleg elöntenek a tárgyak, akkor nem megy egyszerre az egész lakás szelektálása. Ám lépésről lépésre, apránként menni fog, és pár hét múlva egy sokkal letisztultabb, rendezettebb környezetben élheted az életed boldogan.

Via

Takarítás okosan:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top