nlc.hu
Életmód

Vegyszermentes takarítás

Mondunk valami egészen újat a vegyszermentes takarításról

Lerágott csontnak tűnik, pedig nem lehet róla eleget beszélni. A vegyszerek drágák, de van olcsó, házi megoldás, amivel érdemes kísérletezni. Ráadásul pár érdekességet is mondunk, milyen előnyökkel jár a vegyszermentes takarítás.

A környezetünk és egészségünk védelmét szem előtt tartva, egyre többen választják a vegyszermentes háztartást. Hiszen nagyon nem mindegy, hogy takarítás közben mit lélegzünk be, mivel érintkezik a bőrünk, és utána mit dobunk ki a szemétbe, vagy mennyire vegyszeres vizet engedünk le a lefolyón.

Vegyszermentes takarítás

Fotó: Getty Images /Dougal Waters

Mit mire használjunk?

  • Citrom – vízkőoldás, zsíroldás, fertőtlenítés, szagtalanítás
  • Ecet – általános lemosás, felmosás, fertőtlenítés, ablak-üveg-tükör tisztítása, vízkőoldás
  • Szódabikarbóna – általános csodaszer, szagtalanításra, penész ellen és duguláselhárításra is bevethető
  • Citromsav – erős vízkőoldó, fürdőszobai és konyhai felületek, WC tisztítására
  • Kukoricakeményítő – ablak- és szőnyegtisztításra, mosásra, zsíroldásra, extra erős súrolószer készíthető belőle
  • Mosószóda – mosáshoz, áztatáshoz, vízlágyításhoz, mosogatáshoz, takarításhoz és felületek tisztításához, általános tisztítószer
  • Illóolajok – házi tisztítószerek illatosítása, fertőtlenítés és öblítő helyett

A gőz tisztít és fertőtlenít

Egy gőztisztítóval ugyanis egyszerre oldhatjuk fel a zsíros szennyeződéseket, fellazíthatjuk és eltávolíthatjuk a piszkot és sterilizálhatunk gyakorlatilag bármit anélkül, hogy ehhez a vízen kívül bármilyen anyagot használnánk. A forró, nagy nyomású gőz megöli a baktériumokat, a ruhaneműkben, ágyhuzatban megtelepedett atkákat, apró rovarlárvákat és penészgombákat, így nemcsak tiszta, de csíramentes felületet hagy maga után. Nagy előnye még, hogy a nagy nyomás miatt a gőz képes behatolni és tisztítani a nehezen elérhető helyeket is, ráadásul semlegesíti a statikus feltöltődésű porszemcséket, amik így nem tapadnak meg azonnal mindenhol. Végső soron pedig megszabadulhatunk egy rakás vegyszeres flakontól és a tisztításra fordított költségeinket is lefaraghatjuk, hiszen a gőztisztítókhoz a tiszta vízen kívül más anyagra nincs szükségünk.

Vegyszermentes takarítás

Fotó: Getty Images /MJPS

Mi az előnye a vegyszermentes takarításnak?

Tapasztalatok alapján:

  • kímélik a bőrt, és nem irritálnak,
  • könnyű elkészíteni,
  • viszlát kimart, vegyszeres kéz és orrfacsaró klórszag,
  • a természetes anyagokkal tisztított felületek tovább tiszták maradnak, ritkábban kell takarítani.

Felülettisztító

Hozzávalók:

  • 1 liter víz
  • ¼ pohár kukoricakeményítő

Keverjük el a keményítőt a vízben. Beletehetjük szórófejes flakonba is, vagy a hagyományos módon, a vízbe mártott takarítórongyos megoldást is alkalmazhatjuk. Portalanít, ápol, csíkmentesen. Sőt ablakokra és tükrökre is remekül használható.

A rettegett sütő

A sütő tisztítása egy különösen érzékeny terület, mivel a makacs, odaszáradt, odaégett foltok eltávolításához valami igazán hatékony eszköz kell, ugyanakkor nem jó ha marad utána mérgező anyag, hiszen az ételeinket sütjük benne.

Az egyik leghatékonyabb, legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás a zsíros, koszos sütő kitisztítására: az ecetes lábos. Egy teljesen hőálló edényben forraljunk vizet. Ha felforrt, adjunk hozzá egy bögre ecetet (teljesen mindegy, milyen típusú ecet), majd tegyük a lábost a sütőbe 180 fokon 15 percre. Vegyük ki az edényt, hagyjuk a sütőt kihűlni, majd egy vizes szivaccsal töröljük át a sütő belsejét.

Olvass még tuti házi praktikákat:

via

(Nyitókép: Getty Images/Susumu Yoshioka)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top