nlc.hu
Otthon

Színek pici konyhába

Pici a konyhád? Ezektől a színektől tűnik majd tágasabbnak!

A fehér színnel soha nem lehet mellényúlni a konyhák esetében, de az élénkebb árnyalatokról sem kell feltétlenül lemondanod csak azért, mert a helyiség kicsi. Ezekben a színekben érdemes gondolkodnod.

Ha a konyhád alapterülete kicsi, akkor leginkább a megfelelő színű bútorokkal, csempékkel és falfestéssel teheted optikailag tágasabbá. Mutatjuk, mely árnyalatok működnek a legjobban a pici konyhákban.

A fehér mindig jó ötlet

Amikor az a cél, hogy egy helyiség tágasabbnak tűnjön, mint amekkora valójában, a fehér szín mindig jó ötlet. Legyen szó akár a falakról, a csempéről vagy a bútorról, a konyhában minden mennyiségben használható a fehér. Ez az árnyalat ráadásul azért is szerencsés választás, mivel garantáltan soha nem megy ki a divatból, így a konyhád évek múlva sem tűnik majd divatjamúltnak. A fehér színhez a polcok, konyhapult esetében párosíts lehetőleg meleg és/vagy természetes árnyalatokat! Ha pedig a helyiségbe még megfelelő mennyiségű fény is jut, az tovább ellensúlyozza a szűkös alapterületet.

Legyen fehér!

Legyen fehér! (Fotó: Getty Images)

Natúr színek

Pici konyhákba kiváló választás a natúr fa, illetve az ehhez közelálló árnyalatok is. A konyhabútorok lehetnek teljes egészében ilyenek, de a tónus kombinálható a már említett fehérrel is. A bézses-barnás színek megjelenhetnek mindemellett a csempén, illetve a falakon is. Ez a színvilág kifejezetten megnyugtató, hívogató hangulatot kölcsönöz a helyiségnek.

Natúr színek

Natúr színek (Fotó: Getty Images)

Szürkék

Gondolkozhatsz a szürke árnyalataiban is, ezen belül is legfőképpen a galambszürke, világos- és középszürke, illetve ezüstszürke tónusokban. Ez a színvilág elsősorban a minimalista stílusú konyháknak áll jól, tehát akkor érdemes alkalmazni, ha a berendezés, illetve a csempe ilyen típusú. Optikailag tovább tágítja a helyiség tényleges méreteit, ha a csempe fényes felületű. Az egymással harmonizóló szürkék finom kontrasztjai vezetik a szemet, átlátható, letisztult hangulatot adva a helyiségnek.  

Letisztult szürke

Letisztult szürke (Fotó: Getty Images)

Meleg piros

A kis méretű konyhákban sem tilos élénkebb színárnyalatokat alkalmazni. A legszerencsésebb választás ilyenkor egy meleg tónusú piros konyhabútor, melyet fehér vagy hűvös, fémes-szürkés színekkel érdemes kombinálni a falakon. A helyiség ettől élettelivé válik, amitől egyben tágasabbnak is érezhető. A piros színt az alapvetően monokróm színvilágú konyhákba is érdemes becsempészni plusz árnyalatként egyetlen bútordarabon vagy berendezésen, ugyanis ebben a formában is élénkítőleg hat és nem elhanyagolható módon még stílusosabbá teszi az enteriőrt.

Meleg tónusok

Meleg tónusok (Fotó: Getty Images)

A csempe sem mindegy

A színek mellett a megfelelő formájú, illetve elrendezésű csempék is növelhetik optikailag a konyha méreteit. A halszálkamintás, gyémánt formájú, vagy a kontrasztos színállású, átlósan felrakott négyszögletes csempéktől is tágasabbnak tűnik a helyiség. Utóbbi esetben lényeges, hogy a csempe színei közül az egyik lehetőleg egyezzen meg a konyhabútor árnyalatával. A legcélszerűbb, ha a csempézés nem megy túl magasra, inkább csak a konyhapult és a felső szekrények közötti részt fedi le, így pontosan annyira uralja a teret, amennyire szükséges.

A csempe sem mindegy

A csempe sem mindegy (Fotó: Getty Images)

Még több lakberendezés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top