nlc.hu
Otthon

Így rendszerezz a kamrában

Szüntesd meg a káoszt a kamrában! Egy kérdés, amitől megjön a kedved a rendszerezéshez

A szelektálás és rendszerezés olyan elsőre, mint valami lehetetlen küldetés, főleg, ha egy káoszos kamráról van szó.

Nem is kell egy egész kamra, elég, ha csak egy szekrény van kijelölve a tartós ételek tárolására ahhoz, hogy megőrüljünk a benne eluralkodó káosztól és megrettenjünk a rendszerezés feladatától. Bármilyen része a lakásnak lehet egy fekete lyuk, ahova félve lépünk szelektálós tervekkel, de a kamrára ez duplán igaz. Olyan sok túlpakolt polc, fiók, kiszakadt liszt vár itt, hogy inkább bele sem kezdünk az egészbe.

Azért kerüljük el mindenáron a kamra rendszerezését, mert túl sok tökéletes kamrát láttunk már az interneten videókban, Instagramon, TikTokon, Pinteresten. Gyűjtögetjük a rendszerezős képeket, ám ezzel rosszat teszünk magunkkal, mert előre tudjuk, hogy sosem érhetjük el a saját kamránkkal ezt az állapotot, vagy csak olyan erőfeszítések és anyagi ráfordítás árán, amit nem biztos, hogy hajlandóak vagyunk meghozni.

Olyan ez, mintha azért nem kezdenénk el egészségesen enni és törekedni az ideális súly elérésére, izmaink edzésére – azaz a puding állapotból kikecmergésre -, mert sosem lesz olyan testünk, mint Cindy Crawfordnak. A kamra rendszerezésében is így akadályozzuk magunkat: túl magasra tesszük a lécet, hatalmas elvárásokat támasztunk a kamránkkal szemben, ezért úgy hagyjuk, ahogy van, rendszerezés nélkül, mert esélyünk sincs a tökéletes kamra álomképének megvalósítására.

Rendszerezz a kamrában

A kamra rendszerezéséhez egy kérdésre van szükséged (Kép: Getty Images)

A titok abban rejlik, hogy egyetlen kérdésre koncentrálva vágunk bele a kamrában a rendrakásnak, és hagyjuk, hogy alakuljon magától a rendszer. Ez a kérdés pedig: „Lejárt már?” Csak ennyi kell ahhoz, hogy elkezdjük kipakolni a kamrából az összes holmit, megnézzük a lejárati idejét és kegyetlenül kidobjuk, ami lejárt. Ha pedig már úgyis kipakoltunk mindent, akkor csak nem hagyjuk koszosan a polcokat, a takarítás alatt pedig át tudjuk gondolni, milyen rendszer szerint szeretnénk visszapakolni a sokféle terméket és máris kész a szelektálás rendszerezéssel egybekötve.

Hogyan rendszerezz?

Érdemes beszerezni a rendszerezéshez fonott kosarakat, rekeszeket, műanyag dobozokat, mert minél több élelmiszert raksz felcímkézett tárolóba, annál átláthatóbb lesz a kamra. A kategóriákra osztott termékeket így a saját tárolóikban rakod a polcokra, és a következő vásárláskor már tudod, hova pakold el az újonnan vásárolt élelmiszereket, ezzel tartod fenn rendet.

Amikor már megvan mindennek a helye és rend van a kamrában, csak annyi a dolgunk, hogy fenn is tartsuk az új rendszert. Ehhez kell egy kis tudatosság és figyelem, például érdemes gyakran átnézni a holmikat, hogy a lejárati időket ellenőrizzük és azon melegében kidobjuk, ami már lejárt. Sok pénzt és helyet takaríthatunk meg, ha folyamatosan monitorozzuk, milyen cuccokra nincs szükségünk, mert így tudatában leszünk annak, mit ne vásároljunk meg feleslegesen – hiszen a múltkor is megvártuk, míg lejárt és a szemetesben landolt.

Via

Lakberendezési tippek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top