nlc.hu
Otthon

Hol kezdjük a rendszerezést?

Itt kell kezdeni a rendszerezést a lakásban a szakértő szerint

Egyetlen helyiség rendszerezése is óriási változást hozhat az otthonodban. Eláruljuk, melyik szobában kell kezdeni a rendrakást.

Eljött a tavasz, a lomtalanítás, szelektálás, rendszerezés, megújulás ideje, ilyenkor a legjobb gyakorolni az elengedést, a régi, nem használt cuccokat a téllel együtt el lehet ereszteni, hogy helye legyen az újnak, amit úgy rendszerezünk, hogy a javunkat szolgálja. Ha meggyőztünk most, hogy nekiállj a szelektálásnak és rendrakásnak, akkor azért ne ess neki az egész lakásnak egyszerre, mert annak általában kudarc a vége.

A szelektálás megváltoztatja az életedet!

A szelektálás a következő területeken pozitív hatással lesz az életünkre: önbizalmat ad és úgy érezzük tőle, hogy mi irányítjuk az életünket; energetizál, növeli a tettvágyat, mert gyors döntések sorát kell meghozni közben; csökkenti a szorongást, mert visszaszerezzük a kontrollt a környezetünk felett; segít az agynak pihenni, főleg, ha fizikailag is elfáradunk szelektálás közben, így lesz meditációs hatása; segíthet a párkapcsolati/családi feszültségek csökkentésében, hiszen rendezett környezetben kisebb a stressz.

A nagy terv tehát az, hogy felszabadítsuk a lomok alól a lakást, letisztult rendet hozzunk létre, hogy ne egy nagy káoszban éljük a kis életünket, de nem olyan egyszerű eldönteni, hogy mégis hol fogjuk meg a munka elejét. Lépésekre bontva rendszerezünk, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyik helyiség lesz az első lépésünk. Ehhez adott tanácsot Jane Stoller a Decluttering for Dummies című könyv szerzője, akinek saját rendszerező cége is van és arra szánja a szakértelmét, hogy mások életterében rendet csapjon. Szerinte három stratégiát érdemes átgondolni a rendszerezés kezdésekor, és a számunkra legszimpatikusabbat kiválasztani közülük.

Nő kipakolja a cipőit a szekrényből

Hol kezdjük a rendszerezést? (Kép: Getty Images)

Az előszoba

Az előszoba az a hely a szakember szerint, ahol azért jó először rendszerezéssel megszüntetni a káoszt, mert ezt a helyiséget látjuk elsőnek, amikor belépünk az otthonunkba, ezzel pedig már meg is alapozzuk az otthonosság érzetét. Másrészt pedig az előszobában hajlamosak vagyunk csak úgy ledobni a holmikat, amikor hazaérünk, annyira vágyakozunk már a kanapé után, ezért valószínűleg ebben a helyiségben lesz a legnagyobb káosz a lakásban. Ha itt sikerül kialakítani egy jó rendszert, hogy minden apróságnak, kulcsnak, maszknak, sapkának legyen egyértelmű, könnyen elérhető helye, akkor már óriási lépést tettünk azért, hogy még inkább otthonos legyen a lakás.

A szoba, ahol a legtöbb időt töltöd

Egy másik nézőpont szerint az első helyiség, ahol rendszerezni kezdünk, lehet az a szoba, ahol a legtöbb időt töltjük. Logikus ez a megközelítés is, hiszen annak a helyiségnek az energiái vannak ránk a hatással leginkább, ahol a napunk nagy részében vagyunk, márpedig a home office korában ez jelentős mennyiségű időt jelent. Lehet ez a nappali, a dolgozószoba vagy a konyha.

A legrendetlenebb szoba

A harmadik stratégia, aminek szintén abszolút van értelme: kezdjük a rendszerezést abban a szobában, ahol a legnagyobb a káosz és ösvényeken tudunk már csak közlekedni a sok felhalmozott cucctól. Ez a legtöbbünk esetében valahol a ruhásszekrény tájékán lesz valószínűleg. Nem is kell, hogy egy egész szoba legyen, elég, ha csupán egy területet kiválasztunk, aminek jobban kellene funkcionálnia a gyakorlatban. Mivel a nagy káosz miatt könnyen úgy érezhetjük, hogy nem tudjuk felvenni a harcot a rendetlenséggel, érdemes minél kisebb területekre felosztani a rendszerezést: ha egy ruhásszekrényről van szó, akkor például első lépésnek csak az egyik polcot csináljuk meg, majd pihentessük egy napig, mielőtt a következő polcra rátérnénk. Az alapos szelektáláshoz és rendszerezéshez türelem kell, nincs értelme siettetni a folyamatot, hiszen a fő célunk az, hogy az otthonunk úgy működjön, ahogy az számunkra a legmegfelelőbb és legkényelmesebb.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top