Ez a hétvégi menü még csak egy átlagos őszi hétvégére készült, de ahogy romlik az idő, egyre inkább szükség lesz majd az igazi nagy kedvencekre épülő hétvégi menükre is: jöhetnek majd a húsos, sajtos és a kíméletlen kalóriabombákból álló hétvégi menük is.
Kókuszos narancskrémes pirítós
Hozzávalók:
- 8 db tojás
- 3 dl tej
- tepsi kikenéshez vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 zacskó kókuszreszelék
- 1 db (2,5 cm-es szeletekre vágva) baguette
Narancskrém:
- 30 g vaj
- 500 ml krémsajt
- 500 g porcukor
- 4 db narancs leve
Elkészítés
Habard össze a tojásokat, a tejet és a vaníliás cukrot, majd az öntetbe mártogasd bele a bagettszeleteket! Majd tedd ezeket egy műanyag dobozba, öntsd rájuk a megmaradt vaníliás öntetet, és rakd be pár órára a hűtőbe!
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, vajazz ki egy tepsit, majd a vaníliás kenyérszeleteket forgasd meg kókuszreszelékben! Ha ezzel megvagy, helyezd a szeleteket a tepsibe, szórd meg még egy kis kókuszreszelékkel, majd süsd körülbelül 30 percig, amíg a kókuszreszelék és a tojás finom arany árnyalatot nem kap.
Habard össze a tojásokat, a tejet és a vaníliás cukrot, majd az öntetbe mártogasd bele a bagettszeleteket! Majd tedd ezeket egy műanyag dobozba, öntsd rájuk a megmaradt vaníliás öntetet, és rakd be pár órára a hűtőbe!
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, vajazz ki egy tepsit, majd a vaníliás kenyérszeleteket forgasd meg kókuszreszelékben! Ha ezzel megvagy, helyezd a szeleteket a tepsibe, szórd meg még egy kis kókuszreszelékkel, majd süsd körülbelül 30 percig, amíg a kókuszreszelék és a tojás finom arany árnyalatot nem kap.
3x zeller: zellerleves zellerchipsszel, zellerlevélpesztóval
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olaj
- 2 dl tejszín
- 1 kg (levéllel) zeller
- 1 l húsleves
Pesztó:
- pár csipet só
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl olaj
- ízlés szerint bors
- 5 evőkanál parmezán
- 3 evőkanál (pirítva) dió
- 1 csokor zellerlevél
Elkészítés
A hagymát és a zellert megtisztítjuk, majd a hagymát apróra vágjuk, a zellerből vágjunk le 20 vékony karikát, a többit nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát az olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a zellert és a reszelt fokhagymát. Felöntjük az alaplével és lefedve puhára főzzük. Végül leturmixoljuk, a tejszínnel dúsítjuk, és még 5 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk.
A chipshez a karikákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 170 fokos sütőben megsütjük.
A pesztóhoz a hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk.
A levest a chipsszel és a pesztóval tálaljuk.
Sárgabarackos bundában sült csirkemell
Hozzávalók 4 személyre:
- 16 dkg liszt
- kevés cukor
- ízlés szerint só
- 3 db tojás
- a sütéshez olaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 1 evőkanál sárgabaracklekvár
- 50 dkg csirkemellfilé
Elkészítés
1. A barackot cukros vízben felforraljuk, félretesszük, hagyjuk állni 20 percet, hogy megpuhuljon. A csirkemellet ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, besózzuk, pár percig állni hagyjuk.
2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből habot verünk, majd a hűtőbe tesszük. A tojássárgájához adjuk a lekvárt, a bort és 10 dkg lisztet. Jól összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjét, hogy ne törjük össze a habot. Ezután hozzáadjuk a felkockázott barackot.
3. A csirkecsíkokat a maradék lisztbe forgatjuk, majd a masszában megmártjuk, bő, forró olajban kisütjük. Szalvétán lecsepegtetjük, és rizzsel tálaljuk.
Kalória 425 kcal/adag
Répapuding
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 evőkanál mazsola
- 4 evőkanál szeletelt mandula
- fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 10 dkg xilit
- 6 evőkanál nádcukor
- 6 dl rizstej
- fél kávéskanál szerecsendió
- 3 evőkanál (aprított) dió
- 5 evőkanál tisztított vaj (ghi)
- fél kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kg (finomra reszelve sárgarépa
- 1 kávéskanál (őrölt) kardamon
Elkészítés
A répát összekeverjük a tejjel, és 20-25 percig főzzük, amíg kicsit szárazabb lesz. Ekkor beletesszük a kétféle cukrot, az őrölt kardamom felét, és még 10-12 percig főzzük, majd félretesszük. A ghít felmelegítjük egy serpenyőben, beledobjuk a mandulaforgácsokat és aranyszínűre pirítjuk. Beletesszük a répát, a mazsolát és az őrölt fűszereket. Jól összekeverjük, és együtt főzzük, amíg a massza elválik az edény oldalától. Melegen tálaljuk, a maradék őrölt kardamommal megszórva a tetejét.
Paradicsomos lepény (galette)
Hozzávalók:
- 3 csipet só
- a lekenéshez 1 db tojás
- 170 g hideg vaj
- 4 ek. hideg víz
- 2 csipet szárított oregánó
- 25 dkg (koktél) paradicsom
- 220 g búzaliszt
- néhány kanál bazsalikomos pesto
Elkészítés
1. A vajat felkockázzuk és elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, az oregánót és a vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd cipót formázunk belőle, folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük.
2. Közben megmossuk és félbevágjuk a paradicsomokat és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit.
3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
4. Ha letelt az idő, a tészta felét lisztezett gyúródeszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk (kb. 20-24 cm átmérőjű kört kapjunk). Ha nem sikerül kör alakúra nyújtani, akkor egy tányért rajzoljunk körbe a tésztán és tépkedjük le a széleket.
5. A tészta közepét megkenjük pestoval, úgy, hogy kb. 2 cm-es peremet hagyunk. A pestora ráhelyezzük a félbevágott paradicsomokat, sűrűn, hogy minél több ráférjen.
6. A tészta peremét felhajtjuk, lekenjük a tojással, majd tepsire helyezzük a lepényt és ugyanezt megcsináljuk a másik adag tésztával is. Ha kész, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Még több hétvégi menü az NLCafén, ha inkább mást főznél:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – a hétvégi menü főszereplői
- Hétvégi menü: az egészségestől a klasszikusig
- Szezonális hétvégi menü júniusban