Csupa üde alapanyagból készülnek a hétvégi menü fogásai, hiszen végre itt van a várva-várt tavasz! Ünnepeljük meg az első márciusi hétvégét méltó módon, mennyeien finom fogásokkal! Lesz pikáns medvehagymás, tojásos túrókrém, selymesen finom bazsalikomos, almás paszternák krémleves, zsenge töltött karalábé és mennyei kókuszos lime-pite, méghozzá sütés nélkül!
Medvehagymás tojásos túrókrém
Medvehagymás tojásos túrókrém:
Hozzávalók:
- 1 ek vágott medvehagyma
- 4 db főtt tojássárgája
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors őrölve
- 1 ek ananászos, mézes mustár
- 1 dl zsíros tejföl
- 2 ek majonéz
- 1 tk citromlé
- 1 ek vágott metélőhagyma
- 1 tk füstölt ízű fűszerpaprika
Elkészítése:
- A medvehagymát megmossuk, leszárítjuk, és apróra vágjuk. A metélőhagymát szintén megmossuk, szárítjuk, és apróra metéljük.
- A tojásokat keményre főzzük, majd lehűtjük, és tisztítás után félbe vágjuk, és a sárgájukat kiszedjük.
- A túrókrémet egy tálba öntjük, és erre kerül a tojássárgája, amit villával összetörünk a túróval, és azután az ízesítők, a só, bors, mustár, paprika, citromlé.
- Teszünk hozzá tejfölt, majonézt. Ezután következnek a zöldek. Jól összekeverjük, és behűtjük. Szervírozzuk a tojásfehérjébe töltve, vagy bagettre kenve, vagy kenyérre kenve vagy amivel jól esik.
Bazsalikomos, almás paszternák krémleves
Bazsalikomos, almás paszternák krémleves:
Hozzávalók:
- 50 dkg paszternák
- 1 darab alma
- 1 darab vöröshagyma
- 2 ek olívaolaj
- 4 bögre zöldségalaplé
- 2 ek tejszín
- 1 ág rozmaring (opcionáls)
- ízlés szerint só, bors
Elkészítése:
- Készítsük elő a zöldségeket: a hagymát vágjuk apróra, a paszternákot és az almát hámozzuk meg, daraboljuk fel kisebb kockákra.
- A két evőkanál olívaolajon dinszteljük meg a hagymánkat kb. 5 perc alatt.
- Adjuk hozzá a paszternákot, az almát és a zöldségalaplevet, sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a rozmaringágat, majd főzzük legalább 15 percig.
- Vegyük ki belőle a rozmaringot, majd botmixerrel pürésítsük le az egészet, adjuk hozzá a tejszínt, és tegyük még vissza forrástól számított 5 percig főzni.
- Friss rozmaringgal vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Töltött karalábé
Töltött karalábé:
- 40 dkg darált sertéshús (vagy darált pulykahús)
- 1 db tojás
- 4 közepes db karalábé
- 10 dkg rizs
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 csokor petrezselyem
- borsikafű ízlés szerint
- őrölt fűszerkömény ízlés szerint
- majoranna ízlés szerint
- só ízlés szerint
Elkészítése:
- A karalábékat kivájjuk úgy, hogy vékony falat hagyunk. A kivájt darabokat félretesszük.
- A darált húst összekeverjük a tojással, az előzőleg félig megfőtt rizzsel, ízlés szerint sózzuk, ízesítjük a fűszerekkel. Az így elkészített tölteléket lazán beletöltjük a karalábékba. A maradék tölteléket gombóc formájában a karalábé mellé tesszük.
- A megtöltött karalábékat megfelelő méretű lábosba egymás mellé helyezzük, a kivájt karalábédarabkákkal együtt. Annyi vizet öntünk alá, hogy háromnegyedig ellepje. Ízesítjük sóval, esetleg vegetával, majd kis lángon, fedő alatt puhára főzzük.
- Ha kész, kiszedjük a töltött karalábékat (ill. a gombócokat).
- A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, amit hozzáöntünk a karalábédarabkákhoz, beletesszük az apróra vágott petrezselymet, és hagyjuk egyet “rottyanni”. Visszahelyezzük a töltött karalábékat (ill. a gombócokat).
- Melegen tálaljuk.
Kókuszos lime-pite sütés nélkül
Kókuszos lime-pite sütés nélkül:
Hozzávalók:
a tésztához:
- 150 g keksz
- 70 g kókuszchips
- 30 ml juharszirup
- 65 g tejmentes margarin (puha/olvasztott)
- 1 csipet só
a krémhez:
- 150 g kesudió
- 4 dl kókusztej
- 6 db lime
- 150 g porcukor
- 80 g kukoricakeményítő
Elkészítése:
- A kesudiót pár órával korábban leforrázzuk forró vízzel, majd hagyjuk, hadd puhuljon. A krém elkészítése előtt leszűrjük és lecsepegtetjük.
- Az előkészített kesut, a kókusztejet, 3 lime lereszelt héját és 5 lime levét, valamint a porcukrot és a keményítőt turmixgépbe tesszük. Csomómentesre turmixoljuk.
- A leturmixolt krémet egy kis edénybe tesszük, és lassú tűzön besűrítjük. Ha teljesen biztosra akarunk menni a dermedést illetően, a keményítő helyett/mellett kevés agar-agart is belecsempészhetünk a krémbe.
- A kész, besűrítetett krémen merülőfejes botturmix-szal még egyszer átmegyünk, hogy minél selymesebb legyen a végeredmény, majd a hűtőből kivett pitealapba öntjük.
- Minimum 5 órát hűtőben pihentetjük.
- Tálalás előtt pár csepp cukros vízzel bekenjük a felszínét, így jobban rátapadnak a díszítésnek használt elemeink. Mi most reszelt lime-héjjal, karikázott lime-mal kókuszchipsszel és vegán habcsókokkal díszítjük.
További hétvégi menü ajánlók: