nlc.hu
Gasztro
Húsvéti sonka és tojás drágulása

Rossz hír húsvétra: drágul a sonka és a tojás

Az infláció miatt egekbe szöknek az árak, miközben élelmiszerhiány is felléphet.

Drága húsvétnak nézünk elébe. Bajban van ugyanis a tojástermelő ipar, mert az infláció miatt az egekbe szökő takarmányárak, a szállítás, valamint a tojók tartásának költségei miatt jóval magasabbaknak kéne lennie a termelői tojásáraknak, mint a mostani 30-40 Ft-os darabár. Mint lenni szokott, az ilyen iparági panasz mindig megelőlegezi, hogy nemsokára újabb áremelés következzék be a tojáspiacon, hiszen a megemelt nagykereskedelmi árak aztán magával hozzák a kiskereskedelmi árak növekedését is – számol be róla a Blikk.

A termelőknél már most komoly finanszírozási gondok merülnek fel, nem tudják lassan kifizetni a takarmányszámlákat, a csomagolóanyagokat. Vannak, akik nem tudják letelepíteni a következő állományt, mert nem tudják kifizetni a jércét vagy a napos állományt. Utóbbi esetében azt a féléves időszakot is finanszírozni kell, amikor még nem termelnek az állatok – dől a panasz Kertész Tamásból, a Farm Tojás Kft. ügyvezető igazgatójából, aki szerint nagyon komoly, akár kétszámjegyű tojásáremelésre lenne szükség. Ám az sem kizárt, hogy ezzel párhuzamosan átmenetileg tojáshiányra kell felkészülni – állítja a cégvezető, hozzátéve: a termelési költségek már a háborús konfliktus előtt is horribilis mértékben megemelkedtek, amit most valahogy egyenesbe kell hozni.

Rossz hírek érkeznek a húspiacról is: 

nagyon valószínű, hogy drágább lesz az asztalra kerülő húsvéti parasztsonka is.

„Az elmúlt időszakban megnövekedett termelési költségeket hosszabb távon sem a sertéstartók, sem a húsipari cégek nem tudják már lenyelni. Ugyanakkor egyelőre nem látható, hogy a magasabb termelői költségek mikor épülhetnek be az értékesítési árakba, ahogyan azt sem lehet tudni, hogy – ha lesz áremelés – a fogyasztók milyen mértékű drágulással találkozhatnak a boltokban” – foglalta össze a helyzetet Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. A sertéstenyésztők egyszerre szembesültek az Európai Unióban kialakult túlkínálat miatti meredek áreséssel, valamint az önköltségi tényezők drágulásával. A gabonapiacon végbement drágulás hatására megemelkedtek a takarmányárak, emellett jelentősen nőttek az energia- és bérköltségek is.

Húsvéti ebéd

Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top