nlc.hu
Otthon

Az orosz-ukrán háború gazdasági hatásai Magyarországon

Életünk minden része meg fog drágulni a háború miatt

A régióban Magyarország van kitéve a legjobban az orosz gazdaságnak, ezért Szalay-Berzeviczy Attila szerint minden területen áremelkedések várhatók az orosz-ukrán háború miatt.

Az orosz-ukrán háború miatt rendkívüli mértékben gyengült a forint, ám a környező országokhoz képest a magyar fizetőeszköz esett a legnagyobb tempóban. Ennek az az oka, hogy a kelet-európai országok közül Magyarország van a legjobban kitéve az orosz gazdaságnak – magyarázta Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde volt elnöke az ATV Startban.

A szakértő elmondta, hogy gázimportunk 80 százaléka Oroszországból jön, ilyen függősége pedig nincs se Lengyelországnak, se Csehországnak, illetve Romániának. Hozzátette, hogy amíg nem döntenek arról, hogy az energiaszektort nem fogják érinteni az Oroszország ellen bevezetett szankciók, addig nem fog stabilizálódni a helyzet.

Valutaárfolyamok egy budapesti pénzváltó információs kijelzõjén 2022. március 7-én

Valutaárfolyamok egy budapesti pénzváltó információs kijelzőjén 2022. március 7-én. Ezen a napon történelmi mélypontra került a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az interjú után történtek is fontos bejelentések kedden, amelyek további bizonytalanságot hoznak:

  • Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok betiltja az orosz kőolaj-, földgáz- és szénimportot.
  • Kwasi Kwarteng brit üzleti, energiaügyi és iparstratégiai államtitkár közölte, hogy 2022 végére megszabadulnak az oroszoktól importált olajtól.
  • Orbán Viktor kijelentette: az Oroszországot érintő szankciókat nem szabad kiterjeszteni az olaj és a gáz területére. „Elítéljük Oroszország fegyveres támadását, elítéljük a háborút is, de azt nem fogjuk hagyni, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg” – fogalmazott a miniszterelnök.

Szalay-Berzeviczy Attila szerint arra kell készülni, hogy az életünk minden szegmense meg fog drágulni, és ez az üzemanyagárra is ugyanígy igaz lesz, amennyiben a kormány esetleg visszavonná a jelenleg érvényben lévő benzinárstopot.

Szerdától egyébként soha nem látott mértékben emelkednek a nagykereskedelmi üzemanyagárak Magyarországon, árstop nélkül a benzin literenként 594 forintba kerülne, a gázolajért pedig 640 forintot kellene fizetni literenként.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top