nlc.hu
Trend
Az alkohol és a stresszcsökkentés

Stresszelsz? Nem biztos, hogy jó ötlet minden este alkoholt inni, eláruljuk, miért

Nincs abban semmi furcsa, ha megiszunk este egy pohár bort vagy egy sört, csak úgy relaxáció helyett. Bevett szokás, mégis óva intünk a mindennapos alkoholfogyasztástól.

Nem vagy egyedül, ha esténként, vacsora után úgy érzed, minden vágyad, hogy leülj a kanapéra egy pohár borral vagy sörrel és csak kinézz a fejedből. Ilyenkor feldolgozod a napi történéseket, leeresztesz, megkönnyebbülsz az első korty után, olyan, mintha megérkeztél volna a nyugalomba. Ismerjük az érzést. Ám érdemes azon elgondolkodni, hogy ez a rutinszerű alkoholizálás segít vagy inkább káros?

Alkohol vs. egészség

„A túlzott mértékű alkoholfogyasztás csaknem negyvenféle betegség kialakulásában játszhat szerepet. A nagyivás többek között jelentősen növeli a szájüreg-, a nyelőcső- és az emlőrák, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, a májzsugorodás, a mentális és magatartásbeli rendellenességek, a gyomor- és bélrendszeri betegségek, az immunológiai rendellenességek, a csontrendszeri és izombetegségek, a nemzőszervek rendellenességei, illetve a születési rendellenességek gyakoriságát és a korai halálozások számát. (…) Az önbevallásra épülő adatok szerint 2019-ben a felnőtt magyar lakosság 5,2%-a a nagyivók közé volt sorolható, 20 tartozott a mértékletes ivók, 46 az alkoholt ritkán fogyasztók, illetve 29% az absztinensek közé” – áll a KSH jelentésében.

Nem az egészség szemszögéből vizsgálta a kérdést Crystal Kulpcavage életmódtanácsadó, hanem inkább azt nézte meg, hogy mennyire hatásos az alkohol a stressz és a fájdalom csökkentése szempontjából, hiszen főleg erre a kettőre használjuk napi rendszerességgel.

Nő fekszik a kádban kezében borral

Minden nap egy pohár bor nem biztos, hogy jó ötlet (Kép: Getty Images)

1. Elkerülés vagy gyógyulás?

Az alkohol az egyik leggyakrabban használt fájdalomcsillapító, már ami a lélek fájdalmát illeti. Az a döntés, amikor megfogod este a bort vagy sört, nem más, mint egy menekülő útvonal a napi stressz elől. Ez ad egy pillanatnyi megkönnyebbülést, ám attól még menekülés marad és nem visz a megoldás felé. Minél többször választod azt, hogy az alkohollal csillapítod a lelkedet, gondolataidat, annál inkább távolodsz a problémák valódi feldolgozásától. Márpedig a végső cél az lenne, hogy a frusztráció elnyomása helyett a gyógyulás útján haladj tovább és legyen elég erőd ahhoz, hogy változtass a helyzeten, illetve, hogy a helyén kezeld a stresszt.

2. Elveszted az énérzékelésed

Ha rendszeresen lebénítod a boldogtalanságodat, egy idő után már nem leszel képes arra sem, hogy saját magaddal, az érzéseiddel kapcsolatba lépj. Amikor beleragadsz abba a ciklusba, hogy rosszul érzed magad, elnyomod a fájdalmat, aztán újra rosszul érzed magad, úgyhogy megint elnyomod a fájdalmat, akkor a sok elfojtás miatt egyre távolodsz attól, hogy megtaláld a forrását, hogy miért érzed magad rosszul. Márpedig anélkül, hogy meglenne a boldogtalanság miértje, nehéz az boldogságon dolgozni tudatosan.

3. Az alkohol nem hoz eredményt

Amikor alkoholt iszol, akkor három állapoton mész keresztül a szakember szerint. Az első, amikor elkezded az ivást a „nyomorultul érzem magam”, utána jön az „elég jó ez így”, majd átcsap a „fantasztikus vagyok” érzésbe. A harmadik stádium sajnos elég ritkán érkezik el, holott eleve ezért kezdünk inni, de ehhez nem elég egy pohár bor, hanem egy egész átmulatott éjszaka kell hozzá. Úgyhogy pont azt nehezen érjük el a mindennapos ivással, amit annyira kergetünk, maximum az „elég jó ez így” érzésig vergődhetünk el, ami azért messze áll a valódi boldogságtól és elégedettségtől. Persze nem arról van szó, hogy soha egyetlen korty alkoholt sem lehet inni, de ha a stressz és boldogtalanság elől menekülsz a borral, sörrel minden nap, akkor érdemes átgondolni, milyen más, hatékonyabb módon tudnád kezelni magadban a negatív érzelmeket.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top