Ahány nemzet, annyiféleképpen készítik a frittatát: Tunéziában halat is tesznek bele, a görögök pedig joghurttal gazdagítják. Ebben az ételben az a jó, hogy a kedved szerint variálhatod az összetevőket, egyszerűen nem lehet hibázni, a végeredmény mindenhogyan zseniális lesz.
Medvehagymás-kéksajtos frittata
A frittata pillanatok alatt elkészül, tökéletes gyors vacsorának, könnyű ebédnek, de szuper napindító is lehet. Mi most egy medvehagymás-kéksajtos receptet mutatunk.
Hozzávalók:
- 1 db közepes padlizsán
- 10 dkg reszelt parmezán
- 1 közepes vöröshagyma apróra vágva
- 1 közepes piros kaliforniai paprika kockára vágva
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 4 db tojás
- 10 dkg kéksajt
- 3 csipet cayenne bors
- ½ csomag apróra vágott medvehagyma
- só, bors
- olívaolaj
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt, mert ehhez a zöldséges frittatához a padlizsánt elő kell majd kicsit sütnöd. Mosd meg a padlizsánt, majd vágd fel cikkelyekre hosszában, tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, locsolj rá egy kevés olívaolajat, és told be a sütőbe 20 percre. Közben vágd fel a zöldségeket apró kockákra: miután megmostad, szeleteld fel a paprikát, a hagymát pedig pucold meg, majd kockázd fel.
Ha megsült a padlizsán, hagyd hűlni, és vágd azt is apró kockákra, de arra ügyelj, hogy ha a héja elszenesedett, vágd le, máskülönben keserű lesz a frittata.
Egy serpenyőbe önts egy evőkanál olívaolajat, és dinszteld meg rajta a hagymát, majd add hozzá a padlizsánt és a zúzott fokhagymát. Sózd, borsozd, majd mehet rá a cayenne bors és a metélőhagyma is.
Ha ezzel megvagy, verd fel a tojásokat, aztán fogj egy tűzálló tálat – a legjobb az öntöttvas serpenyő -, az alját kend ki olívaolajjal, és öntsd bele a tojásokat. Szórd bele az elmorzsolt kéksajtot, majd öntsd bele a zöldségeket, és keverd el.
Süsd körülbelül 35-40 percig közepes lángon, addig, amíg a teteje egy kicsit megpirul. Az utolsó 5 percben vedd ki, és szórd rá a parmezánt, majd told vissza a sütőbe, és hagyd, hogy ráolvadjon a tetejére!