nlc.hu
Gasztro

A legfinomabb túrós labdabukta

Így készíts pillekönnyű labdabuktát!

Örvendeztesd meg a szeretteidet túrós labdabuktákkal! Egy pohár kakaó vagy tea mellé isteni reggeli vagy vacsora. Elkészítése, ha a gyerekek is segítenek, még nagyobb élmény, a dundi labdaforma süti íze és a látványa pedig mindent visz.

Nem tudom, hogy a homo ludens, magyarul a játékos ember mikor találhatta ki ennek az édességnek a nevét, de az biztos, hogy az illető a fején találta a szöget. Szemet gyönyörködtető látvány, ahogyan ezek a kis túrós, labdára emlékeztető gömbök pufin és elégedetten pöffeszkednek a tepsiben. Mutatós, ízletes édesség és elkészítéséhez egyáltalán nem szükséges hozzá zsonglőr tudomány. Ne tartsatok a kelt tésztától, a titok az élesztőben van. Ha a felfuttatása rendben ment, már szinte nyert ügyetek van. Ezután már gyerekjáték az egész. 

Mi az élesztő?

Az élesztő drapp színű, frissen rugalmas tapintású, gyurma állagú, kagylós törésű, jellegzetes ízű és szagú, egysejtű gombák tömegéből álló élelmiszer. Létezik friss és szárított változata is. Én a frisset szeretem, de ha nem akarunk sok macerát, akkor a szárítottal egyszerűbb dolgozni.

Hogyan kell felfuttatni?

A felfuttatáshoz az élesztőt langyos cukros vízbe vagy tejbe kell tenni. A sikeres felfuttatás első buktatója a víz hőmérséklete. A víznek pontosan langyosnak kell lennie, ha túl forróba tesszük az élesztőt, akkor az élesztőgomba csúnyán elpusztul, nem fog felfutni.

A cukor indítja be a folyamatot

Az élesztőnek mindig kell tápanyag, például cukor vagy liszt. A cukor mennyisége sem mindegy, két deciliter vízhez egy teáskanál cukrot adjunk. Fontos, hogy az élesztő kizárólag cukorral fut fel, semmilyen cukorpótló édesítőszer (eritrit, xillit és társai) nem alkalmas erre a célra. A tál méretét is jól válasszuk meg, mert az élesztő a többszörösére nő, és ha kicsi a hely, könnyen kifut. A cukros, langyos vízbe morzsoljuk bele a kívánt mennyiségű élesztőt. Az élesztőt 10-15 percig hagyjuk magára, ennyi idő alatt fut fel teljesen. Amikor a tetején buborékos hab képződik, kész. Ekkor már tehetjük is a többi hozzávalóhoz. A megfelelő hőmérséklet nagyjából 20-30 fok között van. Fontos még, hogy a zsiradék lehet vaj vagy zsír, de a margarint vagy a kókuszzsírt erre a célra inkább felejtsük el. A lisztet pedig érdemes átszitálni, hogy levegősebb, könnyedebb legyen a tészta. 

Túrós labdabukta

Túrós labdabukta

Túrós labdabukta (a szerző fotója)

Túrós labdabukta: 

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  •  0,5 kávéskanál só
  • 2 dl tej
  •  2,5 dkg friss élesztő
  •  2 evőkanál cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg zsír

a töltelékhez:

  • 20 dkg túró
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kisebb tojás

 a tálaláshoz: 

  • porcukor ízlés szerint
  • szilvalekvár
Szépen megkelt a tészta (a szerző fotója)
Megnézem
Összes kép (5)

Elkészítése:

  1. Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, majd hagyjuk felfutni. 
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a zsírt.
  3. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen letakarva, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Közben a sütőformát egész vékonyan kikenjük zsírral vagy vajjal és megszórjuk liszttel. A töltelékhez a túrót egy szitán áttörjük, hogy egészen krémes állaga legyen. A cukrokkal és a tojással alaposan összeforgatjuk.
  4. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, ahol kb. ujjnyi vastagra elnyújtjuk. Egy nagyobb pogácsa vagy fánk kiszúróval kiszaggatjuk. Minden tészta közepére rakunk egy teáskanálnyi tölteléket.
  5. A tésztát a kezünkbe fogjuk, a széleit batyuszerűen összefogjuk, összenyomjuk, majd gombócot formázunk. A buktákat az előkészített formába rendezzük. A sütőt előmelegítjük. Addig letakarva hagyjuk kb. 20-25 percet kelni.
  6. A bukták tetejét vékonyan lekenjük olvasztott margarinnal. 180 fokon 23 perc alatt megsütjük.
  7. Ha kihűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.

További túrós édességreceptek: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top