nlc.hu
Szabadidő
Tudományos tippek macskatulajdonosoknak

10 tipp, hogy jobban szeressen a macskád

Segít a tudomány abban, hogy jobb kapcsolatod legyen a macskáddal.

1. Hagyd, hogy ő kezdeményezzen!

Ha meglátunk egy macskát, érthető módon nagyon nehéz ellenállni annak, hogy megsimogassuk, de – és ezt két svájci kutatás is bizonyította – hagyni kell, hogy Mohamed menjen a hegyhez. Ez pontosan azt jelenti, dőljünk hátra, várjunk türelmesen, közben foglaljuk le magunkat valamivel, mondjuk egy jó könyvvel vagy egy sorozattal, és egy idő után a macska nagy valószínűséggel odajön majd hozzánk, és nem fog elfutni, ha viszonozzuk a közeledését. Mondjuk ez a felfedezés nem annyira újdonság, már csak azért sem, mert egy régebbi, 1991-es tanulmány szerint is tovább tűri a macska a társaságunkat, sokkal pozitívabban viszonyul hozzánk,  interakcióink tovább tartanak és pozitívabbak, ha a cica kezdeményez és ő dönti el, mikor volt elég. 

2. Viselkedj úgy, mint egy macska!

A macskák, amelyek jó viszonyban vannak, úgy üdvözlik egymást, hogy összeérintik az orrukat. Nyilván nekünk nem kell feltétlenül odadugni a fejünket a macskához, az is elég, ha a kezünket vagy az egyik ujjunkat – nem fenyegető tartásban természetesen – óvatosan előre tartjuk, és megvárjuk, hogy a cica odajöjjön, és megszagolgassa, illetve hozzádörgölőzzön. 

3. Figyelj a fejre!

Az, hogy egy macska hagyja, hogy megsimogassuk, nem jelenti azt, hogy bárhol hozzá lehet érni. Egy 2002-es kutatás szerint a macskák azt preferálják, ha a fejüket, egészen pontosan a homlokukat és a pofájukat simogatjuk. Amivel viszont nagy valószínűséggel magunkra haragítjuk őket, az az, ha a farkuk tájékán  próbáljuk őket simogatni. Egy újabb, 2021-es tanulmány megerősítette az előbbi eredményeket, és sok tulajdonos tanúsíthatja, hogy a macskák már csak így működnek. Természetesen minden állat egyéniség, de ha valaki nem ismeri az adott macskát, akkor érdemes ez alapján közelíteni hozzá. 

Fiatal nő macskával

A macskák az orrukat dugják össze, ha kedvelik egymást (Fotó: Pexels)

4. Ne erőltesd!

Ha a macska fújni kezd, hátracsapja a fülét, csapkod a farkával, esetleg megpróbál megharapni, az azt jelenti, hogy nem tetszik neki, bármit csinálsz is, és ideje visszavonulót fújni.  Sok gazda ezt nem teszi meg, amikor kellene, részben azért, mert annyira belefeledkeznek a simogatásba, hogy nem veszik észre, hogy a cica nem is élvezi. Egy macskát nem lehet arra kényszeríteni, hogy szeresse, ha vele foglalkoznak, de ha látják, hogy tiszteletben tartod a határait, annál valószínűbb, hogy megbízik benned és később is hagyja, hogy szeretgesd. 

5. Ne etesd túl!

Sokak számára az étel fontos része a szeretetnyelvüknek, a Cornell Egyetem 2016-os tanulmánya kimutatta, lehet előnye annak, ha nem etetjük túl a macskákat. A kutatás szerint körülbelül egy hónappal azután, hogy 58 túlsúlyos cicát diétára fogtak, gazdáik háromnegyede arról számolt be, hogy kedvencük sokkal ragaszkodóbb volt, gyakrabban dorombolt, és nagyobb valószínűséggel ült a gazdája ölébe. Igaz, emellett az „éhező” macskák többet koldultak és nyávogtak, de később normalizálódott a helyzet. És jegyezzük meg, függetlenül attól, hogy a diétától bújósabb lesz-e a macska vagy sem, a megfelelő táplálkozás fontos, hiszen meg tudunk előzni egy csomó egészségügyi problémát, amit a túlsúly okozhat

6. Játssz vele sokat!

A legtöbb viselkedési probléma oka az unalom. Az nem kérdés, hogy a kutyákat rendszeresen le kell vinni sétára, arra azonban kevesebben szánnak időt, hogy a macskák figyelmét lekössék, hogy segítsenek nekik levezetni felesleges energiáikat. Egy 2017-es tanulmány szerint, hogy a macskák az emberi interakciót részesítik előnyben az élelemmel szemben, és mint kiderült, ez az interaktív játék fontos szerepet játszik abban, hogy a macskák keresik a társaságunkat. Ez persze nemcsak arra jó, hogy szorosabb kapocs alakuljon ki köztünk, hanem segít fitten is tartani őket.

Kölyökmacskák játszanak az ágyon

Kölyökmacskák játszanak az ágyon. (Fotó: Pexels)

7. Jobb bent, mint kint? 

Egy 2013-ban publikált tanulmány szerint azok a macskák, amelyek többnyire bent tartózkodtak és csak keveset jártak ki, jobban szinkronban voltak gazdáikkal, mint kijárós társaik, pontosabban nagyobb valószínűséggel voltak aktívak azokban az időszakokban, amikor gazdáik is azok voltak.

8. Nem lehet elég korán elkezdeni

Több tanulmány is kimutatta, hogy már napi néhány perc pozitív odafigyelés segít abban, hogy a macskák felnőve barátságosabbak legyenek az emberrel szemben, jobban megbízzanak bennünk. A szocializációnak a macsek minél fiatalabb korában kell megtörténnie. Egy 2008-as tanulmány szerint azok a menhelyi cicák, amelyekkel nagyon sokat foglalkoztak, egy évvel később sokkal jobban ragaszkodtak gazdáikhoz és kevésbé féltek, mint az ugyanarról a menhelyről befogadott többi macska.

9. Zsák a foltját

Mi sem vagyunk egyformák, így a macskák sem, eltérő, hogy melyik cica mit enged meg, mit kedvel és mit nem, és nem, egy állat külsejéből nem feltétlenül lehet következtetni arra, hogy milyen is ő, például indokolatlanul van rossz híre a fekete macskáknak. De nemcsak hozzájuk kapcsolódnak ilyen hiedelmek, 2012-ben publikáltak egy kutatást, ami szerint vannak emberek, akik szőrzetük színe alapján tulajdonítanak személyiségjegyeket a macskáknak. Többek között hajlamosak voltak azt gondolni, hogy a rőt macskák a legkedvesebbek, a fehér macskák pedig a legzárkózottabbak. Tegyük hozzá, nemcsak a macska személyisége számít, hanem a miénk is, fontos, hogy – ha lehet így fogalmazni – a vérmérsékletünk megfeleljen egymásnak, ha nyugodtabb, visszahúzódóbbak vagyunk, akkor egy bújós, csendes macskával valószínűleg nagyobb harmóniában tudunk majd együtt élni, mint egy igazi kis ördögfiókával.

10. Ne csak nézz, hanem láss is!

Nem kell nagyítóval figyelni, hogy a macskánk mire hogyan reagál, de azért fontos, hogy ismerd, hogyan és miként kommunikál, hogy mit árul el a testbeszéde. Nem feltétlenül kell nagy dolgokra gondolni, néha nagyon apró jelzéseket adnak. Ha hunyorog egyet, azzal azt jelezheti, hogy nagyon elégedett, hogy kedvel téged, ha pedig megrántja a fülét, az arra utalhat, hogy kicsit ingerült. Idővel nyilván könnyebb lesz olvasni a jelekből, és ha ezeknek megfelelően viselkedsz vele, akkor biztosan nagyon jó barátok lesztek. 

(via Mental Floss)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top