nlc.hu
Szabadidő

Macskák és az ingyen étel

Lusták, de okosak: a macskáknak jobban esik az ingyenétel, mint amiért meg kell dolgozni

Ez nem jelenti azt, hogy elég csak úgy odatenni eléjük a teli tálat.

Ha a macskák választhatnak, hogy minden erőfeszítés nélkül kaphatnak ételt vagy meg kell érte dolgozni, akkor – sokak számára talán nem meglepő módon, inkább azt az ételt választják, amihez minden erőfeszítés nélkül hozzá tudnak jutni Ez nem annyira általános az állatvilágban, a legtöbb faj inkább megdolgozik a táplálékáért. 

A Kaliforniai Egyetem állatorvosi karának kutatói 17 macskát vontak be a kutatásukba. Az állatoknak két választásuk volt, ehettek egy olyan tálcáról, amihez könnyen hozzá tudtak férni vagy ehettek olyan táplálékból, ami szintén a szemük előtt volt, csak egy picit nehezebb volt hozzájutni. Még úgyis, hogy a macskák közül többek számára sem voltak ismeretlenek a logikai játékok, még úgy sem volt népszerű ez a megoldás. A vizsgálatban részt vevő macskák egyébként aktivitásmonitorokat viseltek, és mint kiderült, még az aktívabb macskák is a szabadon elérhető ételt választották.

A tanulmány egyik szerzője szerint eredményeik nem jelentik azt, hogy ki kell dobni minden játékot, és egyszerűen csak oda kell rakni a tálat a macska elé, szerinte igenis fontos, hogy ilyen kihívások elé állítsuk őket, hogy ki tudják élni a vadászösztöneiket, korábbi kutatások is ezt bizonyították. Hogy itt miért az „ingyenkaját” választották, az egyelőre jó kérdés, lehet, hogy azok a logikai játékok, amiket ők alkalmaztak, azok egyszerűen nem keltették fel az állatok érdeklődését.

(via Science Daily)

macska

Fotó: Pixabay

Ilyen a macskák:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top