Ropogós mártogatós
Tulajdonképpen bármilyen ropogós zöldséggel készíthető, amit csak megkívánsz. A recept szerint zellerszár és répa kell hozzá, amit felvágunk hosszában 4 részre, beleállítjuk impozánsan egy pohárba mindet. A mártogatóshoz natúr joghurtot öntünk egy tálba, teszünk bele metélőhagymát, sót, kaprot, és már kész is van a nyers, vitamindús ropogtatnivalónk. A zeller kiváló méregtelenítő és vízhajtó, a répa jó hatással van az emésztésre, úgyhogy ezekből annyit ehetünk, amennyit csak bírunk.
Parmezánbundás csirkecsíkok
Haladóknak és ínyenceknek, akik nem érik be a szilveszteri buli alatt zöldségropogtatással. Ha a hozzávalók között a lisztet és a zsemlemorzsát teljes kiőrlésű verzióban szerezzük be, akkor igazán nincs miért aggódni, ehetjük bátran egész este. Az elkészítés menete pofonegyszerű: a lisztet összekeverjük egy zacskóban a fűszerekkel, beletesszük a csirkemellcsíkokat, majd az egészet jól összerázzuk. Az így megfűszerezett csirkét felvert tojásban és zsemlemorzsás-parmezános keverékben megforgatjuk, kivajazott tepsiben betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe 35-40 percre. Félidőben fordítunk rajta egyet, aztán már csak enni kell.
A részletes receptért kattints ide.
Zöldségchipsek
Az a fantasztikus a zöldségchipsekben, hogy a lehetőségek végtelen tárháza nyílik meg előtted velük.
A kelkáposztachips például kicsit sem hasonlít a gyerekkori rossz kelkáposztaélményekre, újraírja a kelkáposztáról alkotott fogalmaidat. Ehhez csak az kell, hogy kis darabokra tépd a kelkáposztaleveleket, tedd egy sütőpapíros tepsibe, locsold meg egy kis olívaolajjal, szórd meg fűszerkeverékkel (lehetőleg só nélkülivel), majd süsd ropogósra.
A vegyes zöldségchipshez használj cukkinit és céklát, gyaluld vékony szeletekre, sózd be, és hagyd állni 10 percig. A folyadékot itasd fel róla, majd bő, forró olajban 2-3 perc alatt süsd ropogósra. A cukkinichipsre, miután a felesleges olajat már lecsepegtetted róla, szórj bazsalikomot, tengeri sót és pirospaprikát, a céklát pedig ízesítsd sóval és oregánoval. Látványnak sem utolsó, ízre pedig kifejezetten abbahagyhatatlan csemege.
A részletes receptért kattints ide.
A parmezános-fokhagymás réparopi is a fenti receptek közé illik, még ha nincs is chips formája, de az elkészítés módja nagyon hasonló az előbbiekhez. A meghámozott répát vagdosd csinos kis hasábokra, a szeletekre locsolj egy tálban egy evőkanálnyi olajat, parmezán sajtot, fokhagymaport, borsot, petrezselymet és sót. A fűszeres répákat told be sütőpapíros tepsiben a 200 fokra előmelegített sütőbe és süsd őket 15-20 percig. Ehhez is dukál mártogatós: görög joghurtból, citromléből, fokhagymás sóból és borsból keverd ki, aztán edd degeszre magad.
A részletes receptért kattints ide.
Sajtos-olívabogyós falatkák
A világ legegyszerűbb finomsága, ami az olaszos konyha kedvelőinek kedvez: fogpiszkálókra szúrj fel olívabogyókat és mini mozzarellagolyókat, aztán indulhat a falatozás. Ha szeretnéd, akkor még felpörgetheted egy kis aszalt paradicsommal is az ízhatást.
Sült–ropogós csicseriborsó
Az abszolút favorit, amit mindenképpen ki kell próbálni. 15 perc alatt megvan, és elenyésző a kalóriatartalma. Konzerv csicseriborsóra lesz hozzá szükségünk, amit lecsepegtetve megfűszerezünk olívaolaj, csilipor, kömény, só és lime reszelt héjának keverékével, majd betoljuk a sütőbe 200 fokra, 15 percre. Aranybarnán, ropogósan már csak meg kell enni és örülni, hogy milyen finomat készítettünk.
A részletes receptért kattints ide.
Gluténmentes köményes-sajtos tallér
Liszt nincs benne, ellenben tele van lenmaggal és szezámmaggal, úgyhogy csak jót tehetsz magaddal, ha ezt nassolod. A darált lenmagot és darált szezámmagot össze kell keverni reszelt gouda sajttal, hozzárakni szezámmagot, köménymagot, sót és borsot, majd kis korongokat formázva a masszából 180 fokon sütni 15 percig. Rögtön lehet belőle dupla adagot készíteni, olyan népszerű rágcsa lesz.
A részletes receptért kattints ide.
Liszt-, cukormentes és vegán süti
Ki ne maradjon az édesség, mert azért anélkül nem buli a buli. Ha pedig egészséges édesség, akkor legyen teljesen cukor- és lisztmentes. A süti alapját a datolya, zabpehely és mandula adja, amiket aprítóban összedarálunk, hozzáadunk vaníliakivonatot, sót, fahéjt, sütőport, kókuszolajat, banánt, majd belekeverünk aszalt áfonyát. Csupa remek hozzávaló, amikkel nem lehet nagyot téveszteni. A masszából korongokat formázunk, betoljuk a sütőbe 170 fokra, és 7-8 perc alatt készre sütjük.
A részletes receptért kattints ide.
Édes almaszirom
Ha pedig még egy kis szuperegészséges édességet szeretnél az asztalra tenni, akkor a zöldségchipsek mintájára vágj almákat vékony szeletekre, forgasd meg kukoricalisztben és süsd ki olajban. Ehhez is készíthetsz mártogatóst görög joghurt és vaníliakivonat keverékéből, hogy teljes legyen az élmény.