Életmód

Egészséges rágcsák a szilveszteri bulira

A karácsonyi menü általában súlyos csapást mér az alakunkra, miután végigettük a halom rántott húsokat és cukortonnákkal tömött sütiket. Ha a szilveszteri bulit már kicsit egészségtudatosabban terveznéd, akkor van pár ötletünk, hogyan lehet finom rágcsa az asztalon, ami még sincs katasztrofális hatással a fenékméretre és az egészségre.

Ropogós mártogatós

Tulajdonképpen bármilyen ropogós zöldséggel készíthető, amit csak megkívánsz. A recept szerint zellerszár és répa kell hozzá, amit felvágunk hosszában 4 részre, beleállítjuk impozánsan egy pohárba mindet. A mártogatóshoz natúr joghurtot öntünk egy tálba, teszünk bele metélőhagymát, sót, kaprot, és már kész is van a nyers, vitamindús ropogtatnivalónk. A zeller kiváló méregtelenítő és vízhajtó, a répa jó hatással van az emésztésre, úgyhogy ezekből annyit ehetünk, amennyit csak bírunk.

Ötletparádé: egészséges rágcsák a szilveszteri bulira

Parmezánbundás csirkecsíkok

Haladóknak és ínyenceknek, akik nem érik be a szilveszteri buli alatt zöldségropogtatással. Ha a hozzávalók között a lisztet és a zsemlemorzsát teljes kiőrlésű verzióban szerezzük be, akkor igazán nincs miért aggódni, ehetjük bátran egész este. Az elkészítés menete pofonegyszerű: a lisztet összekeverjük egy zacskóban a fűszerekkel, beletesszük a csirkemellcsíkokat, majd az egészet jól összerázzuk. Az így megfűszerezett csirkét felvert tojásban és zsemlemorzsás-parmezános keverékben megforgatjuk, kivajazott tepsiben betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe 35-40 percre. Félidőben fordítunk rajta egyet, aztán már csak enni kell.

A részletes receptért kattints ide.

Ötletparádé: egészséges rágcsák a szilveszteri bulira

Zöldségchipsek

Az a fantasztikus a zöldségchipsekben, hogy a lehetőségek végtelen tárháza nyílik meg előtted velük.

A kelkáposztachips például kicsit sem hasonlít a gyerekkori rossz kelkáposztaélményekre, újraírja a kelkáposztáról alkotott fogalmaidat. Ehhez csak az kell, hogy kis darabokra tépd a kelkáposztaleveleket, tedd egy sütőpapíros tepsibe, locsold meg egy kis olívaolajjal, szórd meg fűszerkeverékkel (lehetőleg só nélkülivel), majd süsd ropogósra.

A vegyes zöldségchipshez használj cukkinit és céklát, gyaluld vékony szeletekre, sózd be, és hagyd állni 10 percig. A folyadékot itasd fel róla, majd bő, forró olajban 2-3 perc alatt süsd ropogósra. A cukkinichipsre, miután a felesleges olajat már lecsepegtetted róla, szórj bazsalikomot, tengeri sót és pirospaprikát, a céklát pedig ízesítsd sóval és oregánoval. Látványnak sem utolsó, ízre pedig kifejezetten abbahagyhatatlan csemege.

A részletes receptért kattints ide.

Ötletparádé: egészséges rágcsák a szilveszteri bulira

A parmezános-fokhagymás réparopi is a fenti receptek közé illik, még ha nincs is chips formája, de az elkészítés módja nagyon hasonló az előbbiekhez. A meghámozott répát vagdosd csinos kis hasábokra, a szeletekre locsolj egy tálban egy evőkanálnyi olajat, parmezán sajtot, fokhagymaport, borsot, petrezselymet és sót. A fűszeres répákat told be sütőpapíros tepsiben a 200 fokra előmelegített sütőbe és süsd őket 15-20 percig. Ehhez is dukál mártogatós: görög joghurtból, citromléből, fokhagymás sóból és borsból keverd ki, aztán edd degeszre magad.

A részletes receptért kattints ide.

Sajtos-olívabogyós falatkák

A világ legegyszerűbb finomsága, ami az olaszos konyha kedvelőinek kedvez: fogpiszkálókra szúrj fel olívabogyókat és mini mozzarellagolyókat, aztán indulhat a falatozás. Ha szeretnéd, akkor még felpörgetheted egy kis aszalt paradicsommal is az ízhatást.

Ötletparádé: egészséges rágcsák a szilveszteri bulira

Sült–ropogós csicseriborsó

Az abszolút favorit, amit mindenképpen ki kell próbálni. 15 perc alatt megvan, és elenyésző a kalóriatartalma. Konzerv csicseriborsóra lesz hozzá szükségünk, amit lecsepegtetve megfűszerezünk olívaolaj, csilipor, kömény, só és lime reszelt héjának keverékével, majd betoljuk a sütőbe 200 fokra, 15 percre. Aranybarnán, ropogósan már csak meg kell enni és örülni, hogy milyen finomat készítettünk.

A részletes receptért kattints ide.

Gluténmentes köményes-sajtos tallér

Liszt nincs benne, ellenben tele van lenmaggal és szezámmaggal, úgyhogy csak jót tehetsz magaddal, ha ezt nassolod. A darált lenmagot és darált szezámmagot össze kell keverni reszelt gouda sajttal, hozzárakni szezámmagot, köménymagot, sót és borsot, majd kis korongokat formázva a masszából 180 fokon sütni 15 percig. Rögtön lehet belőle dupla adagot készíteni, olyan népszerű rágcsa lesz.

A részletes receptért kattints ide.

Liszt-, cukormentes és vegán süti

Ki ne maradjon az édesség, mert azért anélkül nem buli a buli. Ha pedig egészséges édesség, akkor legyen teljesen cukor- és lisztmentes. A süti alapját a datolya, zabpehely és mandula adja, amiket aprítóban összedarálunk, hozzáadunk vaníliakivonatot, sót, fahéjt, sütőport, kókuszolajat, banánt, majd belekeverünk aszalt áfonyát. Csupa remek hozzávaló, amikkel nem lehet nagyot téveszteni. A masszából korongokat formázunk, betoljuk a sütőbe 170 fokra, és 7-8 perc alatt készre sütjük.

A részletes receptért kattints ide.

Ötletparádé: egészséges rágcsák a szilveszteri bulira

Édes almaszirom

Ha pedig még egy kis szuperegészséges édességet szeretnél az asztalra tenni, akkor a zöldségchipsek mintájára vágj almákat vékony szeletekre, forgasd meg kukoricalisztben és süsd ki olajban. Ehhez is készíthetsz mártogatóst görög joghurt és vaníliakivonat keverékéből, hogy teljes legyen az élmény.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top