A japán konyha egyik remeke a teriyaki módszer, ami többnyire speciális szószban húsok (de akár zöldségek vagy tofu) elkészítését takarja. Ez a ragacsos mártás hagyományosan szójaszószból, mirinből és cukorból áll, de mi most olyan receptet mutatunk, ami kihagyja a picit bajosabban felhajtható és kölcségesebb mirint. Az íz így is szuper, a gyömbér és a szójaszósz kombinációja abszolút hozza az ázsiai ízvilágot a barna cukortól pedig szép karamelles lesz a hús!
Hozzávalók:
- 2 csirkemell falatnyi kockákra vágva
- 1/4 csésze szójaszósz
- 1/4 csésze barna cukor
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/4 teáskanál friss gyömbér
Elkészítés:
1. A felkockázott csirkét pirítsuk meg 1-2 evőkanál olajon egy serpenyőben, de épp csak annyira, hogy a külseje barnás színt kapjon – nem kell rendesen átsütni a húst.
2. Ezután adjuk a serpenyőbe a fokhagymát és a gyömbért, majd a cukrot és a szójaszószt is, és hagyjuk, hogy a mártás összeforrjon a hússal. Ebben a szószban főzzük puhára a húst!
3. A főzés végére nem szabad túl sok szósznak maradnia a serpenyőben, az a lényeg, hogy jól bevonja a húskockákat.
4. Tálaljuk némi szezámmaggal és karikára vágott újhagymával!