Sokan, bár imádják a kávézás rituáléját, gyomorégésre panaszkodnak utána. A felelős a kávé természetes savassága, ami az ital tisztaságáért felelős, ám nem mindenki gyomra bírja. Egy igazán jó minőségű őrölt kávéval lehet, hogy a savra érzékenyeknek sem akad semmi gondjuk, ám az olcsóbb, vagy a nagyon sötét kávé magas savtartalma könnyen kikezdheti a gyomrot.
Itt jön a képbe a szódabikarbóna: a szódabikarbóna természetesen megköti a kávé felesleges savtartalmát, így lágyabbá teszi az italt. Ha szeretnénk elejét venni a kávézást követő gyomorégésnek, mielőtt lefőzzük a kávét, keverjünk egy negyed kiskanál szódabikarbónát az őrölt kávéhoz (egyszemélyes adaghoz). Ha pedig ódzkodunk a szódabikarbónától, kísérletezzünk a különböző kávéfajtákkal, amíg megtaláljuk a gyomrunknak megfelelőt!