Négy gyorsétteremben jelentek meg egyszerre a Nébih ellenőrei és tartottak helyszíni szemlét egy budapesti bevásárlóközpontban. A szakértők a sültburgonya-készítést vették górcső alá, vizsgálták az alapanyagokat, a sütés szabályainak betartását, a higiéniát, a sütési technológiát és magát a készterméket is.
Már az elején eláruljuk, hogy a vizsgálatok szerencsére egyik helyen sem tártak fel kirívó élelmiszer-biztonsági hibát, az ellenőrök az éttermekben egységes szabályozottságot és fegyelmet tapasztaltak.
Poláros komponensek
Külön figyelmet fordítottak a sütőolajoknak a Nébih szakemberei: a sütőzsiradék szabálytalan kezelése során ugyanis – például túlhevítés hatására – káros anyagok, úgynevezett poláros komponensek képződnek. A zsiradékokból vett minta mind a négy esetben megfelelt a vonatkozó rendeletben meghatározott határértéknek.
Sótartalom
Kardinális kérdés a gyorséttermi sült burgonyák sótartalma. A NÉBIH anyaghányad-nyilvántartásából kiderül, hogy a három országosan is jelen levő étteremláncnál sütést követően megsózzák a burgonyát, míg egy esetben ez a vásárló külön kérésére történik.
A gyorséttermi sült krumplik kedveltségi listája
Nem maradhatott ki a nagy sültkrumpli-tesztből a kóstolás. A sült krumplikat laikus vásárlók pontozták íz, illat, állomány, szín és alak alapján, ebből állította össze az alábbi listát a Nébih.
- Burger King
- BelFrit
- McDonald’s
- KFC