A szárazbab a téli időszak egyik legfontosabb tápláléka volt régen is, és ideje, hogy újra felfedezzük magunknak, akár egy jól sikerült főzelék formájában, hiszen egy rostban gazdag fehérjeforrás. Az eredetileg Közép-Amerikából származó hüvelyes, már több ezer évvel ezelőtt az emberek egyik legfontosabb táplálékaként tartották számon. Ez bizonyára annak is köszönhető, hogy a világban több ezer fajtája ismert, jól tárolható és szállítható.
Szárazbab fajtái:
- apró szemű, fehér bab
- tarka bab
- vörös- vagy vesebab
- lóbab
Ezek mindegyikéből lehet babfőzeléket, vagy egyéb tartalmas fogásokat készíteni, mi most a klasszikus verziót választjuk.
Babfőzelék hozzávalók:
- 40 dkg szárazbab
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- só
- 2-3 db babérlevél
- tejföl
Babfőzelék elkészítés:
- A babot előző este beáztatjuk, majd másnap leszűrjük, és annyi vízben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje.
- Hozzáadjuk a babérleveleket, a fokhagymát és a vöröshagymát, félbevágva, majd elkezdjük főzni.
- Ha megpuhult a bab, egy merőkanálnyi adagot kiveszünk belőle, és leturmixoljuk, majd tejföllel kikeverve ezzel, azaz önmagával sűrítjük be a babfőzeléket.
- Ízlés szerint sózzuk.
Fűszeres pulykafasírt hozzávalók:
- 40 dkg darált pulykacomb
- 1 tojás
- 1 ek olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
- ½ tk fahéj
- újhagyma
- petrezselyem
- menta
- 2 gerezd fokhagymagerezd
Elkészítés:
- A hozzávalókat egy mély tálban összeöntjük és elkeverjük.
- A zöldfűszereket és az újhagymát apróra vágjuk, majd ezeket is a darált húsos keverékhez adjuk.
- Ízlés szerint kis pogácsákat vagy hengereket formázunk a fűszeres darált húsból, és egy kiolajozott grillserpenyőben aranybarnára sütjük.
- Nyársra húzva tálaljuk és ezzel tesszük különleges finommá a babfőzeléket