A BBC London Facebook-oldalára került ki tegnap az alábbi videó, amelyből kiderül, hogy sokan esnek áldozatául annak a szabálynak, hogy a gépek fedélzetére legfeljebb 100 milliliter folyadékot lehet felvinni. Ebbe a kategóriába tartoznak a különböző lekvárok, parfümök és krémek is, erre pedig sokan csak akkor jönnek rá, amikor elveszik tőlük a szuvenírként, ajándékként vásárolt tárgyakat.
A londoni repülőtereken azonban szerencsére nem a szemétbe kerül a dolgok java. A bontatlan élelmiszer például rászorulókon segítő, úgynevezett foodbankokba kerül, ahonnan szociális munkások osztják szét a készletet a szegény családok között.
“Rengeteg lekvár érkezik, ez a harmadik leggyakoribb élelmiszer, amit a reptéren elkoboznak – mesélte a BBC-nek nyilatkozva Dave Evans, a Harlow Foodbank munkatársa. – Ez jó, mert a rászoruló családoknak nem biztos, hogy van pénzük ilyen termékekre, ezért ezek egy picit talán feledtetik velük a szegénységet, amelyben élnek.”
A 444 nevű portál megkereste Hardy Mihályt, a Budapest Airport kommunikációs igazgatóját, hogy megtudják, mi lesz a sorsa a Liszt Ferenc reptéren lefoglalt tárgyaknak.
Hardy szerint annak ellenére, hogy a 100 milliliteres korlátot már évekkel ezelőtt bevezették, naponta 3-4 köbmétert tesz ki a lefoglalt folyadékok és krémek mennyisége. A kommunikációs igazgató azt is elmondta, hogy a budapesti nemzetközi repülőtéren nincs kellő erőforrás a termékek szétválogatására, ezért az élelmiszerek, a drága italok és a luxusparfümök is a szemétbe kerülnek, ahonnan veszélyes hulladékként mennek tovább a szemétégetőbe.
Hardy is elismerte, hogy ez pazarlás, de úgy fogalmazott, hogy a biztonsági előírásokat nem lehet átlépni. Ami az élelmiszereket illeti, a szétválogatás – Hardy szerint – ütközik a Nébih vonatkozó előírásaival, ezért nincs rá mód, hogy a használható termékek rászorulókhoz kerüljenek.
Egyedül a különféle vágóeszközök – kisollók, snitzerek – jelentik a kivételt, ezeket ugyanis különféle alapítványokon keresztül rászoruló iskolákhoz juttatják el, gyakorlati foglalkozásokhoz.