Michelin-csillagos étterembe menni sokáig elérhetetlen kiváltságnak tűnt. Magyarország 2010-ben kapott először Michelin-csillagot, Gerendai Károly éttermének, a Ráday utcai Costesnek érkezett a hazai gasztrotörténelmet író első csillagunk.
Ekkor még igazán úri huncutságnak számított a csillagos éttermi élmény. A megfelelő pezsgő-, bor- és koktélválasztásokkal ma is könnyedén kijöhet egyetlen főre 100-150 ezer forintos számla egy Michelin-csillagos étteremben, ezért arra voltunk kíváncsiak, hogy jelenleg kik kínálják a legelérhetőbb menüket Magyarországon.
„Mi ez a körömpiszok a tányéron?”, avagy mit jelent a degusztációs menü fogalma?
Egy Michelin-csillagos élmény nem (csak) az éhségcsillapításról szól. Igen, a közhiedelmekkel ellentétben jóllakottan fogunk távozni az étteremből, hiszen a degusztációs menük lényege a sok felvonásban érkező, akár 10-12-féle étel. A mutatós éttermi gasztrofotókon látható adagok azért is olyan kicsik, mert tucatnyi ételt, ízvilágot kóstol meg a vendég egyetlen étkezés alatt. A számos felvonásból áll áll össze az ebéd vagy vacsora egésze.
Idén először jelent meg magyar Michelin Guide, amelyben több tucat hazai éttermet ajánl a közönségnek a legendás francia kalauz. A világhírű gumiabroncsgyár egykor az autós utazások élénkítésére alapította meg saját étteremkalauzát 1900-ben. Ennek nyomai ma is láthatók az értékeléseikben: a különböző csillagos minősítésekben megmutatkozik, hogy megér-e nagyobb utazást, kitérőt. A háromcsillagos rendszert csak 1931-ben vezette be a francia cég.
1. Közösségi vacsoraélmény egy nagy asztal körül az Onyx Műhelyben
Idén a fenntarthatóságot értékelő Zöld csillaggal ismerték el az Onyx Alkotói Közösség munkáját. A pandémia előttig kétcsillagos, azóta teljes átalakuláson keresztülmenő étterem tehát ismét Michelin-csillagos. Az egykor igazán puccos, ma sokkal modernebb, barátságosabb benyomást keltő étterem teljes újjászületését jelzi a Meta és Meta/morfózis menüsorok elnevezése is. A kettő közül a Meta a rövidebb és elérhetőbb a maga nyolc fogásával – az éhenmaradás fenyegetése nélkül.
„Könnyed, 2 órás vacsoraélményre hívunk az Onyx Alkotói Közösséggel a péntek/szombat esti programod előtt! A Meta menü az elmúlt másfél évünk átalakulásának történetét meséli el, 6 fogással 8 esszenciális lépésen keresztül. Közösségi vacsoraélmény a műhelyasztal körül, az este megalapozásához” – szól az Onyx meghívója. A hosszabb ételsoruk 12 fogásból áll, és 33 ezer forintba kerül italsor nélkül.
Onyx Műhely – 8 lépéses kóstolómenü: 24 000 Ft
- Az alkoholmentes italsor ára: 9 000 Ft
- Az alkoholos italsor ára: Merész: 14 000 Ft / Jól bevált: 18 000 Ft
- +15 % szervizdíj
2. Rácz Jenő „színház előtti” menüvel vár a Rumourban
A Rumor by Rácz Jenő szintén az V. kerületben működik, a legelső nap óta hangos sikerrel. Az ország egyik legismertebb séfje úgynevezett Pre-Theatre Menuvel vár, aminek különlegessége, hogy kizárólag 17 órára foglalható, és olyanok számára is bepillantást enged a csillagos éttermek világába, akik nem költenének el százezreket egyetlen vacsoráért: „A természet kincset érő nyersanyagai által inspirált, minőségi hozzávalók felhasználásával készített hatfogásos menü. A Rumour by Racz Jenő étterem kivételes atmoszférájában elfogyasztott vacsora azoknak biztosít lehetőséget, akik egy rövidebb, kedvezőbb áron elérhető kivételes gasztronómiai élményre vágynak.”
Rumour by Rácz Jenő – 6 fogásos kóstolómenü: 34 900 Ft
- 5 tételből álló borsorral együtt: 49 900 Ft
- +15 % szervizdíj
3. Portugál–magyar Essência
Egyetlen fogással marad le a Rumour mögött az Essência. A Magyarországon élő portugál séf, Tiago Sabarigo és felesége, Sabarigo Éva által vitt étteremben az Otthon és Itthon menü a vegyes nemzetiségű házaspárra utal. Tiago Sabarigo korábban a Michelin-csillagos Costes Dowtown séfje volt, míg 2020-ban megnyitotta saját éttermét a Sas utcában. A Magyarországon alulreprezentált portugál konyha előtt tisztelgő Otthon menüben polip, makréla, tőkehal, míg az Itthon ételsorában dödölle, vadas és mézeskrémes kapott főszerepet.
Essência – 5 fogásos menü: 34 900 Ft
- Alkoholmentes párosítással összesen 44 900 Ft
- Borpárosítással összesen 52 900 Ft
- Nemzetközi borpárosítással összesen 58 900 Ft
- +15 % szervizdíj
4. Sertésfültől a tejberizsig: békési topséf az esztergomi 42-ben
Barna Ádám séfnek már évek óta drukkolt a hazai közönség és szakma a jól megérdemelt csillagért. 2022 elhozta számára és az esztergomi 42 csapatának az elismerést, ezzel egyúttal a Dunakanyarban fekvő várost feltéve az ország legjobbjainak gasztronómiai térképére. Két degusztációs menüt kínálnak: a nemzetközi ízeket az Ahogyan a világot látjuk ételsorban, a magyar ízeket a Tradíció és innováció menüben felmutatva, a kacsamájjal kínált sertésfültől a szegedi savanyú káposztán át egészen a malátás tejberizsig.
42 Restaurant & Bar – 9 fogásos kóstolómenü: 39 000 Ft
- Borpárosításokkal: 25 000 Ft
- Alkoholmentes italpárokkal: 15 000 Ft
- +15 % szervizdíj
5. Igazi fine dining mélymerülés a Saltban 15 fogással
A Salt idén duplázott, ugyanis a 2021 óta Michelin-csillagos étterem ez évben a Zöld csillagot is kiérdemelte. A budapesti, belvárosi helyszínen olyan természetközeli műhelymunka folyik a falak mögött, amit a Michelin Guide ítészei is külön értékeltek. Erdő-mező vadon termő finomságait gyűjti és varázsolja fine dining ételekké a kiváló séf, Tóth Szilárd és csapata.
Az ajánlatuk fantasztikus, ha a kapott élményt és annak árát vizsgáljuk: 15 felvonásban elevenedik meg a farm-to-table („kertből az asztalra”) koncepció, amelynek minden mozdulata előre megkomponált, és nem csak az érzékeinkre hat, hanem el is gondolkodtat arról, hogy mit tartunk értéknek a konyhában, a kamrában és az asztalnál. Kóstolómenüjük vegetariánus és vegán változatban is kérhető.
Salt Budapest – 15 fogásos kóstolómenü: 44 500 Ft
- Hazai borpárosítás – többségében natúr és organikus, magyar és kárpát-medencei borokkal: 28 000 Ft
- Európai borpárosítás – többségében natúr és organikus európai borokkal: 34 000 Ft
- Presztízs borpárosítás – klasszikus európai borokkal: 79000 Ft
- Alkoholmentes italpárosítás – házi készítésű dzsúszokkal: 18 000 Ft
- +15 % szervizdíj
+ 1 Sárközi Ákos extra ajánlata: Borkonyha
Ha nem a degusztációs menük ízutazására vágynánk, a Borkonyha à la carte ételsorral is vár. A 2014 óta Michelin-csillagos étterem a leginkább fesztelen hangulatú és legkevésbé kötött gasztronómiai élményt kínálja. Erre mutat rá az a tény is, hogy à la carte étlapról válogathatjuk össze az ételsorunkat. Ez három fogással, a legolcsóbb levessel, főétellel és desszerttel számolva, szervizdíj nélkül 15 ezer forintnál indul.
Kisokos a Michelin Guide minősítési rendszeréhez:
Az étteremkalauz értékelési piramisának csúcsán, a legmagasabb értékelésnél kezdve a kategóriák értelmezését:
*** 3 Michelin-csillagos étterem
Magyarországnak nincsen 3 csillagos étterme. A 3 csillag olyan kivételes helyeket jelöl, amelyek olyan élményt ígérnek, ami már önmagában is megér egy utazást. Ezen éttermek séfjei a szakmájuk meghatározó egyéniségei, és ezekben a műhelyekben olyan progresszív munka zajlik, amelyek előrevetítik a gasztronómia jövőbeli trendjeit.
** 2 Michelin-csillagos étterem
Magyarországnak idén november óta van két 2 csillagos étterme: a budapesti Stand (séfek: Széll Tamás és Szulló Szabina) és a tatai Platán (séf: Pesti István). Ezekben az éttermekben kiemelkedő séfszemélyiségek dolgoznak, és a Michelin Guide meghatározása szerint a 2 csillagos élmény megéri a nagyobb kitérőt is.
* 1 Michelin-csillagos étterem
Az étterem a saját kategóriájában kiválónak számít. A konyha minőségi alapanyagokból dolgozik, megnyerő az éttermi miliő és nem ingadozik a konyha teljesítményének színvonala. Egy csillagot kaphat elegáns étterem épp úgy, mint bisztró – például a budapesti Borkonyha –, de Távol-Keleten utcai ételstand is kapott már Michelin-csillagot.
Bib Gourmand
A pufók Michelin-babával jelölt Bib Gourmand-ajánlás az ár-érték arányban elérhetőbb éttermeket jelzi, a csillag megszerzésére vonatkozó merevebb elvárásrendszer nélkül. Bib Gourmand lehet vendéglő és lazább bisztró is, és elvárás a megfizethetőség.
Michelin tányér ajánlás
Ha egy étterem portáján vagy weboldalán a Michelin Plate, avagy a tányér jelölést látjuk, az a kalauz ajánlását jelzi. Ezek az átlagos éttermi színvonalhoz képest kiemelkedő helyek a legszélesebb palettáról, az egyszerű éttermektől az 5 csillagos szállodák elegáns éttermeiig.
A pandémia után bevezetett újdonság: Zöld Michelin-csillag
Az elmúlt években bevezetett Zöld csillag a fenntarthatóságot, zöld gondolkodást, a helyi termelők támogatását értékeli. Az Zöld csillagot kiérdemelt éttermek nem nélkülözhetik a kiegyensúlyozott, magas színvonalú teljesítményt.