1. Sajt
Van egy jó hírünk: a sajtot is ehetjük fogorvosi receptre. Ahogyan a legtöbb tejtermékben, úgy a sajtban is rengeteg a kalcium és a protein, amik hozzájárulhatnak a fogakat védő fogzománc megerősítéséhez.
2. Joghurt
A sajthoz hasonlóan a joghurt is mutatja a tejtermékek fogakra áldásos hatásait, de itt pluszként jön még, hogy tele van probiotikummal, ami még az ínyünkre is jó hatással lehet. Természetesen ez csak akkor áll, ha a natúr, cukormentes verziót választjuk.
3. Répa
A répa nem csak a szemek egészségének tesz jót: a rostban gazdag zöldség rágcsálása serkenti a nyáltermelődést, ami pedig megvédi a fogakat a szuvasodástól.
4. Zeller
Hasonló okokból jó a zeller is: egy kemény, fás zellerszár elrágcsálása erősíti a fogakat, és még arra is jó lehet, hogy az így termelődő nyállal “kimossuk” a lepedéket a nehezen elérhető helyekről is.
5. Leveles zöldek
Spenót, saláta, káposzta, és még sorolhatnánk – ezek a leveles zöldek rengeteg kalciumot és folsavat tartalmaznak, amivel építik a fogakat, és hozzájárulhatnak azok megerősödéséhez. Ideje összedobni egy tavaszi zöldsalátát (a répa és a zeller se maradjon ki belőle!).