Egészség

10+1 dolog, amit tudnod kell a fogápolásról

Bár alapdolognak tűnik, sajnos mi, magyarok nem állunk valami jól, ami a fogaink állapotát és a fogápolást illeti. Úgyhogy nem árt az alapoknál kezdeni és néhány félreértést tisztázni. Hogyan kell jól fogat mosni? Biztos jó ötlet szájvizet használni? Az alma tényleg tisztítja a fogakat? A kérdések megválaszolásában dr. Blaskó Katalin fogorvos volt a segítségünkre.

1. Hogyan kell jól fogat mosni?

A legfontosabb, hogy ki kell alakítani egy sorrendet, egy rutint a tökéletes fogmosáshoz. Például először az alsó fogak rágófelszíneit mossuk meg mondjuk jobb oldalról balra haladva, aztán az alsó fogak belső oldalait ugyanígy, majd a külső oldalakat is. Aztán ugyanígy a felső fogaknál. Így nem marad ki a fogmosásból semmi. Ez érvényes a kézi fogkefére és a gépire is.

2. Másképpen kell fogat mosni elektromos és kézi fogkefével?

Kézzel a rágófelszíneken “hegedülő” mozgással, kívül-belül pedig körkörös mozgással javasolt a fogak tisztítása. Az elektromos megspórolja nekünk ezeket a csuklómozdulatokat, csak oda kell tartani a fogfelszínhez.

3. Milyen a jó kézi fogkefe?

A jó kézi fogkefe (hacsak nincs valakinek speciális fogászati problémája) közepes keménységű, közepes fejméretű. Ha valaki nem éri el a nagyon hátul levő bölcsességfogait, vagy könnyen kap hányingert, kiegészítőnek kis fejű, esetleg gyerekfogkefét is használhat.

4. Hányszor kell fogat mosni egy nap?

Ha alaposan megmossuk a fogunkat, elég napi kétszer is, kivéve azokat, akiknek magas a cariesaktivitásuk – azaz sok tömött foguk van, állandóan kilyukad a foguk, vagy kiesik a tömésük. Nekik minden étkezés után javasolt a fogmosás. Nagyon hangsúlyozom, hogy az alaposság a lényeg. Van olyan, aki ötször is megmossa egy nap, de otthagyja a lepedéket. 

5. Szájvizet bárki bármikor használhat?

Az alkoholos és a speciális terápiás szájvizekkel túlzásba lehet esni. Fontos, hogy csak az előírt ideig lehet használni ezeket, és nem szabad többször naponta az előírtnál. Az alkohol, illetve a hatóanyagok túlzott használata ugyanis károsítja a nyálkahártyát. A többivel nincs ilyen gond, de napi egyszer bőven elég szájvizet használni. 

6. Fogselymezni muszáj?

A fogselyem nagyon hasznos dolog. Használatával ugyanis meg lehet előzni a fogközökben keletkező fogszuvasodást. Ha valakinek nagyobb hézagok vannak a fogai között, vagy hídja van, annak fogselyem helyett a fogköztisztító (interdentális) fogkefét ajánljuk.

7. Fogfehérítéshez jó ötlet szódabikarbóna? És a citrom?

A szódabikarbónával nincs baj, de a citrom kifejezetten káros.

8. Mi a helyzet a fogfehérítő porral?

Jó találmány. A Dentomin például rendben van, de csak a javasolt időközönként, semmiképp nem napi szinten.

9. Igaz, hogy az alma tisztítja a fogakat?

Az alma nem tisztítja a fogakat, sőt. Ugyanaz a helyzet vele, mint a citrommal. A savanykás ételek és italok – gyümölcs, gyümölcslé, szénsavas cukrozott üdítők, energiaitalok, bor stb. – kioldják a fog ásványianyag-tartalmát, és a fogak érzékennyé válnak hidegre, melegre, édesre, érintésre. A kóláról, energiaitalról jobb lemondani, de gyümölcsöt enni nyilván kell. Viszont utána minél hamarabb ki kell öblíteni a szájat sima vízzel és egy órán keresztül nem szabad fogat mosni, mert a sav hatására kicsit felpuhul a fogak felszíne, és ha megdörzsöli fogkefével – pláne szemcsés fogkrémmel –, az további kopásokat okoz a fogakon. A szénsavas ásványvíz nincs tiltólistán, mert savas ugyan, de a magas ásványianyag-tartalma miatt nem tesz kárt a fogakban, sőt!

10. A fogkő-eltávolítás mindenkinek ajánlott?

Akinek képződik fogköve, annak rendszeresen le kell szedni, igen. A fogorvos megmondja milyen gyakran – évente, félévente, de olyan is van, akinek 3 havonta. A fogkőellenes szájvizek és fogkrémek lassítják ugyan a képződést, de nem szüntetik meg teljesen.

+1 milyen sűrűn érdemes fogászati szűrővizsgálatra járni?

A szűrés évente egyszer mindenképpen javasolt, de ha a fogorvos úgy ítéli meg, történhet sűrűbben is, például általános betegségektől függően.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top