nlc.hu
Gasztro

Így készül a tavaszi medvehagymás pesztó

A medvehagyma az egyik legfinomabb és legegészségesebb tavaszi alapanyag, használjuk hát ki ezt a pár hónapot! Kiránduljunk, szedjünk medvehagymát, és készítsünk belőle finomabbnál finomabb ételeket, hiszen a medvehagyma szinte bármilyen sós recepttel működik.

 A medvehagymás receptek tárháza szinte kimeríthetetlen: készülhet belőle medvehagymás köleskrém, vajkrém és avokádókrém, de medvehagymával a reggeli is szuperegészséges lesz. Mi most egy klasszikus olasz hozzávalót készítünk belőle: egy zöld pesztót. De ezúttal bazsalikom helyett medvehagyma lesz a pesztó alapja.

Miért jó a medvehagyma?

Ha van még ember, akit meg kell győzni a medvehagyma előnyeiről, akkor annak íme néhány szempont:

  • A medvehagyma garantáltan vegyszermentes és bio, hiszen erdőben terem. Ha szeretnénk 100%-ig biztosra menni, egy hétvégi kirándulással egybekötött medvehagymatúrán, gyűjtsük be mi magunk a leveleket.
  • Számos jótékony hatása van az emberi szervezetre: természetes antibiotikus hatású, magas vas-, magnézium- és C-vitamin-tartalmú növény, kedvezően befolyásolja az emésztést.
  • Ezerféleképpen lehet variálna a medvehagymával készült ételeket: kekszek, húsok, krémek, levesek, tészták, szinte bármilyen sós fogásba bele lehet csempészni.

 A medvehagymapesztó hozzávalói:

  • 1 csokor medvehagyma
  • frissen őrölt bors, só
  • 50 g hámozott mandula (helyettesíthető fenyőmaggal vagy bármilyen natúr olajos maggal)
  • 1 dl olívaolaj
  • reszelt parmezán
Univerzális tavaszi alapanyag: medvehagyma pesto

A medvehagymapesztó elkészítése:

  • A medvehagymát megmossuk, szárait levágjuk, és feldaraboljuk.
  • A mandulát egy száraz serpenyőben enyhén lepirítjuk.
  • Az olaj kivételével az összes hozzávalót tegyük egy késes aprítógépbe, és turmixoljuk össze.
  • Ezután adagoljuk hozzá az olívaolajat, figyelve arra, hogy a pesztó megfelelő állagú legyen.

Az így elkészült medvehagymapesztót nagyon sokféle módon felhasználhatjuk: kenhetjük egyszerűen pirítósra, reggelinek vagy uzsonnára. Ebédre tésztával fantasztikus, vagy paradicsomszósz helyett kerülhet pizzára, és egyben sült húsoknak is nagyon jól áll.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top