Nem minden családban magától értődőek a liszttől fehér kis praclik az adventi hetekben. A lisztérzékenység és a gluténérzékenység, valamint speciális diéták miatt is kikerülhet a búzaliszt és minden gluténtartalmú élelmiszer egy háztartásból. Jó a rosszban, hogy míg évtizedekkel ezelőtt ez hatalmas lemondást jelentett, ma már rengeteg megoldás áll rendelkezésünkre.
A liszthelyettesítés alternatíváiról
Mi most három olyan receptet hoztunk, amelyek még gluténmentes lisztkeveréket sem tartalmaznak. Itt vannak helyette az úgynevezett maglisztek, azaz olajos magvak őrölt, olajtalanított verziója. Legnépszerűbb közülük a mandulaliszt, kókuszliszt, napraforgómagliszt, tökmagliszt, de meglepően sok alapanyagból előállítható gluténmentes liszt a sárgabarack magjától a mákon át a cirokig vagy a vörös szőlő héjáig. Nem a maglisztek csoportjába tartozik, de a rizsliszt is állandó eleme a gluténmentes konyháknak. Számolni kell vele, hogy csak rizsliszttel nagyon nehéz sütni – szétesik a tészta –, ezért csak bizonyos százalékban érdemes használni belőle. A gluténmentes zablisztnek már sokkal jobbak a sütési tulajdonságai.
Mi az alábbiakban csak mandulalisztet használtunk.
Csupacsokitorta lisztmentesen
A gluténmentes édességek gyakran egész egyszerűen szárazak, nem kellemes a textúrájuk. Ebben a tortában az az extra, hogy belül szaftos és omlós, köszönhetően a tojásoknak, a vajnak és a felolvadt keserű csokoládé krémességének. Ha tehát a liszt- vagy gluténérzékenység tojásallergiával párosul, ami gyakori jelenség, nem működik ez a recept. Mindenki másnak, beleértve a nem lisztérzékenyeket is, fantasztikus édesség.
Hozzávalók:
- 20 dkg minimum 60% kakaótartalmú étcsokoládé
- 20 g 100%-os kakaópor
- 10 dkg mandulaliszt
- 10 dkg vaj
- 15 dkg kristálycukor
- 4 db tojás
- vaníliarúd kikapart belseje vagy tiszta vaníliakivonat
- egy csipet só
- egy maréknyi olajos mag a tetejére: ízlés szerint válogatva pekándió, dió, mandula
Elkészítése:
- Botmixerrel dolgozzuk össze egy tálban a tojásokat a cukorral.
- Vízgőz felett olvasszuk fel és keverjük össze az étcsokoládét a vajjal.
- A mandulalisztben keverjük el a kakaót, vaníliát és a sót, és adjuk hozzá a csoki- és a tojásos masszát. Elegyítsük el jól a hozzávalókat egységes állagúra.
- Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra.
- 26-28 cm-es tortaformában oszlassuk el egyenletesen a masszát, és süssük maximum 25 percig a tortát.
- Törjük durvára az olajos magokat, és ha már nem forró a torta, szórjuk a tetejére.
Lisztmentes máktorta, amihez sütő sem kell
A máktorta, amiről senki nem fogja számonkérni, hogy nem járt a sütőben. A vékony tésztaréteg szinte csak keretet ad a tortának, ami olyan könnyű és habos, mintha látott volna tejszínhabot. A könnyed állagot az útifűmaghéj adja neki, amivel nagyon vigyázzunk, mert ha nedves közegbe kerül, megszívja magát – ettől nő a térfogata –, és megszilárdul. Gyorsan kell tehát dolgoznunk vele, hogy valódi tortát kapjunk.
Hozzávalók:
A „tésztaréteghez”:
- 40 g mandulaliszt
- 30 g kókuszreszelék
- 30 g lenmagliszt
- 10 dkg aszalt datolya
- egy csipet só
A krémhez:
- 20 dkg mák
- 15 dkg alma
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 2 evőkanál útifűmaghéj
- 1 mokkáskanál vaníliakivonat
- 4 evőkanál agavészirup (vagy más szirup)
- 1 citrom
Elkészítése:
- Előzetesen áztassuk be a mákot, legalább egy-két órára.
- Egy 22 cm-es tortaformát készítsünk elő sütőpapírral.
- Egy blenderben vagy nagy teljesítményű turmixgépben elegyítsük a tésztaalap hozzávalóit.
- Öntsük a tortaformába, lapítsuk el a tetejét, majd tegyük a hűtőbe.
- A krém hozzávalóit is tegyük turmixgépbe annyi langyos vízzel, hogy kenhető krémet kapjunk. Legyünk nagyon gyorsak, mert az útifűmaghéjas krém gyorsan megköt.
- A lehűtött alapra öntsük a krémet, egyengessük el benne, és tegyük vissza a hűtőbe.
- Minimum 6-8 órát kell állnia a hűtőben, míg valódi nyers vegán torta nem lesz.
Gluténmentes csokis keksz a karácsonyi díszdobozba
Ahogyan gyűlnek az adventi kekszek a fémdobozokban, úgy lehetünk biztosak benne, hogy egyre közelebb a karácsony. Ez a keksz azonban olyan finom, hogy félő, több adagot kell újra és újra lesütnünk belőle, hogy valóban karácsonyi nassolnivaló lehessen belőle. Ebben a receptben egyszerűen negyed kiló mandulát használunk liszt helyett, az eredmény pedig egy kellemesen csokis ropogtatnivaló.
Hozzávalók:
- 25 dkg mandula
- 5 dkg kristálycukor
- 2 tojás
- 8 g porélesztő
- 10 g 100%-os kakaópor
- 1 csapott teáskanál fahéj
- fél tábla jó minőségű étcsokoládé
- porcukor meghempergetni a kekszeket
Elkészítése:
- Tegyük aprítógépbe a mandulát, és daráljuk le vele, amennyire az aprítógéppel lehetséges.
- Egy tálban adjuk hozzá a kristálycukrot, az élesztőt, a fahéjat és a kakaóport, és elegyítsük a hozzávalókat.
- Adjuk hozzá a két tojást és a kis darabokra tört étcsokoládé 3/4 részét, és egy spatulával (vagy nagyobb kanállal) dolgozzuk össze a tojásokat a keveréket addig, míg egy masszát kapunk.
- A végén kézzel is gyúrjunk bele, hogy már formázható legyen a massza.
- Egy mélytányérba öntsünk porcukrot. Kézzel formázzunk félgömb alakú kekszeket, és minden oldalukat porcukrozzuk be.
- Sütőpapírral kibélelt tepsiben sorakoztassuk fel a kekszeket, és ami maradt a kis darabokra tört étcsokoládéból, nyomkodjuk a tetejükre. Az sem baj, ha ezzel picit szétnyomjuk a kekszeket.
- 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben 15-20 percig süssük őket.