Hozzávalók:
Az alaphoz
- egy kevés olaj a fólia megolajozásához
- 320 g vaníliás ostya vagy darált keksz
- ½ bögre pekándió
- 8 evőkanál sózott vaj, megolvasztva
- 1,5 teáskanál vaníliakivonat
A töltelékhez
- 680 g krémsajt, megpuhítva
- 1,5 bögre kristálycukor
- 1,5 teáskanál vaníliakivonat
- 4 nagy tojás
- ½ bögre tejföl
A karamellporításhoz
- ½ bögre barna cukor, összenyomkodva
- 6 evőkanál sózott vaj
- 400 g édes sűrített tej
- 2 evőkanál sötét kukoricaszirup
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- Pelyhes tengeri só, díszítéshez
A tésztaalap elkészítéséhez a sütőt 180 °C fokosra előmelegítjük. Egy 23 x 33 cm méretű tepsit alufóliával kibélelünk, és a fóliát vékony rétegben megolajozzuk.
A vaníliás ostyát és a pekándiót egy konyhai robotgép edényébe szórjuk, és addig mixeljük, míg morzsa lesz belőle. Hozzáadjuk a vajat és a vaníliát is, és tovább mixeljük, amíg a keverék teljesen összeáll. A keveréket átöntjük az előkészített tepsibe, és a morzsát jól belenyomkodjuk a tepsi aljába, az sem baj, ha a tészta felér az oldaláig.
A töltelék elkészítéséhez a krémsajtot, a kristálycukrot és a vaníliakivonatot egy közepes előkészítő edényben botmixerrel simára keverjük. A tojásokat egyenként adjuk hozzá, a keveréket minden tojás után simára mixeljük. Ezután a tejfölt adjuk hozzá és ismét alaposan összekeverjük.
Az így kapott keveréket a tésztarétegre öntjük, a tetejét lesimítjuk, és 50 percig sütjük. Elzárjuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, és a süteményt negyed óráig pihentetjük nyitott ajtónál. Ezután kivesszük és egy órát hűlni hagyjuk.
A karamellborítás elkészítéséhez a barna cukrot és a vajat egy serpenyőbe öntjük és a serpenyőt közepes tűzön melegítjük. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg a vaj megolvad, és a cukor szétolvad. Hozzáadjuk a sűrített tejet, a kukoricaszirupot és a vaníliát, majd folyamatos keverés mellett felforraljuk.
A sütemény-hőmérőt a karamellás keverékbe helyezzük, és addig forraljuk, míg az eléri a 107 °C fokot. A serpenyőt levesszük a tűzről és 5 percig hűlni hagyjuk, majd a keveréket a süteményre öntjük.
Hagyjuk 2 órát megszilárdulni, majd egy éles késsel kockákra vágjuk. Elhelyezzük egy tálon és minden sütemény kocka tetejét pelyhes tengeri sóval díszítjük.