nlc.hu
Egészség
Tridémia, a hármas járvány

Hármas járvány terjedésére figyelmeztet Rusvai Miklós

A fiatalok vannak a legnagyobb veszélyben a szakértő szerint.
Beoltanak egy férfit a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztetõ adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2022. augusztus 12-én

A most tapasztalható légzőszervi megbetegedések háromnegyedéért a koronavírus, negyedéért pedig más náthavírusok és az influenzavírus a felelős – mondta a viruskutató az Infostartnak. Hozzátette, hogy influenzajárvány továbbra sincs hazánkban, illetve hogy a fertőzöttek kétharmada a fiatalabb korosztályból kerül ki.

A szakember szerint nem azért terjednek jobban a kórokozók, mert érzékenyebbé váltunk a légúti fertőzésekre, hanem azért, mert már nem kötelező a maszkviselés, így a fertőzések átadásának a lehetősége is nagyobb. Rusvai Miklós hangsúlyozta, hogy jelenleg a fiatalok vannak leginkább fertőzésveszélynek kitéve, mert nem éltek meg annyi légzőszervi megbetegedést, mint az idősebbek, így a védettségük is alacsonyabb a náthavírusok ellen.

Ezt támasztja alá, hogy a fertőzöttek kétharmada a fiatalabb korosztályból kerül ki: egyik harmaduk 14 év alatti, másik harmaduk 14 és 35 év közötti – osztotta meg a szakértő.

Az interjúban Rusvai Miklós beszélt az úgynevezett tridémiáról is, ami három légúti betegség, a koronavírus, az influenza és az RSV egyidejű terjedését jelenti, és egyre több esetben diagnosztizálják. Elmondta, hogy nem egy újfajta vírusról van szó, csak egy fertőzési formát jelöl. 

A virológus zárásképp emlékeztetett arra is, hogy míg az óriássejtes vírus ellen nincs, addig az influenza és a koronavírus ellen van védőoltás, bár egyelőre csak külön-külön vakcinában. A Pfizer azonban már dolgozik a mindkét vírus ellen védelmet nyújtó, egyszeri oltáson.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top