Az étterem séfje, René Redzepi a New York Timesnak azt mondta, 2024 végéig befejezik az eddigi megszokott menetrend szerinti kiszolgálást és a Nomában új ételek és termékek fejlesztését végzik majd. Az éttermet húsz éve alapították, 2021 októberben a harmadik Michelin-csillagját is megszerezte, és ötödik alkalommal nyilvánították a világ legjobb éttermévé.
Redzepi a lapnak azt nyilatkozta, hogy szerinte a fine dining a jelenlegi formájában, a fárasztó munkaidejével és intenzív munkahelyi kultúrájával „fenntarthatatlan”.
Az egyik legfontosabb oka a bezárásnak az, hogy száz embert egyre inkább képtelenség úgy alkalmazni, hogy a menük ára ne lépjen át a megfizethetőség küszöbét. És akkor még nem beszéltünk az embertelen mennyiségű munkáról. Évekkel korábban 16 órás munkaidő is volt náluk, de ezt azóta beszüntették.
Az étteremben korábban négy évet töltő finn séf, Kim Mikkola is kommentálta: szerinte a fine dining épp olyan, mint a balett, vagy bármilyen, a felső tízezer számára örömet nyújtó szórakozás, hiszen sokszor valamilyen abúzus kötődik hozzá – a luxusszínvonalhoz vezető útért, illetve annak fenntartásáért valakinek ugyanis mindig fizetnie kell.
A terv az, hogy új ételeken, illetve termékeken dolgoznak majd, a vendégteret pedig csak alkalmanként, rövid időre fogják megnyitni.
(24)