Ma fél áron fagyizhatunk országszerte, amit ki is használunk pár gombóc fagyival, de aztán jöhetnek a házi fagyik is. A mélyhűtő már úgyis kiürült, a téli tartalékokat feléltük, bőven van hely a saját készítésű fagyik dobozainak. Érdemes ezekkel az egyszerűbb receptekkel alapozni májusban, és aztán fokozatosan próbálkozni különlegesebb ízekkel és bonyolultabb fagyis édességekkel.
Jeges joghurt
![Hűtsd magad házi fagyival! Hűtsd magad házi fagyival!](http://nlc.p3k.hu/data/cikk/18/179285/4.jpg)
Az alapverzióban keverj össze natúr vagy görög joghurtot egy kis tejjel, aztán tegyél bele kis eperdarabkákat vagy akár ribizlit. A “bonyolultabb” verzióban kekszdarabkákat is tesznek bele, a lényeg, hogy ha nagyon egészséges verziót akarsz, ezt hagyd ki. (Vagy tegyél bele egészséges kekszet!) Aztán tedd jégkrémformába és fagyaszd le!
Klasszikus vaníliafagyi
![Honnantól fagyi a jégkrém, és mi az a granita? Honnantól fagyi a jégkrém, és mi az a granita?](http://nlc.p3k.hu/data/cikk/18/176717/4.jpg)
Hozzávalók:
- 0,5 l tej
- 1 rúd Bourbon vanília
- 150 g cukor
- 6 szép tanyasi tojás sárgája
- 0,25 l folyékony, de nagy zsírtartalmú tejszín (minimum 30%-os)
Forrald fel a tejet a hosszában felhasított és kikapart vaníliarúddal. Egy edényben verd fel a tojássárgákat a cukorral, nem kell habosra. Óvatosan, merőkanalanként add hozzá a a forró tejet. Öntsd vissza a lábosba, és tedd vissza a tűzre. Én ilyenkor veszem elő a maghőmérőt, és folytonos keverés közben felmelegítem 85 fokig. Ekkor lekapcsolom a tüzet, belekeverem a tejszínt, jól elkeverem, leszűröm és hagyom kihűlni. Az apró magok benne maradnak, de az esetleges csomók nem.
Ha teljesen kihűlt, mehet a fagylaltgépbe, nagyjából 20-30 perc alatt krémes lesz. Ha nincs fagylaltgéped, akkor tedd mélyhűtőbe, és félóránként botmixerrel turmixold át!
Epres granita
![Honnantól fagyi a jégkrém, és mi az a granita? Honnantól fagyi a jégkrém, és mi az a granita?](http://nlc.p3k.hu/data/cikk/18/176717/5.jpg)
Hozzávalók:
- 7 dl víz
- pár levél menta vagy bazsalikom
- ízlés szerint eper
- 10-20 dkg porcukor
Az epret és a pár bazsalikomlevelet adjuk a vízhez, keverjük el a porcukorral, majd kb. 5 percig forraljuk az elegyet. Ha kihűlt, tegyük mélyhűtőbe, majd másfél óra után botmixerrel keverjük át. Jöhet újabb 1 óra a hidegben, majd egy kevés turmixolás, és fogyasztható.
Túró Rudi-fagyi
![Házi fagyik Házi fagyik](https://nlc.p3k.hu/data/cikk/21/204840/8.jpg)
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 2 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8-10 dkg porcukor
- 2 dl habtejszín (nem felverve)
- 2 dl natúr joghurt
- 2 dl tejföl
A tálaláshoz:
- 10 dkg étcsokoládé
A recept a Csak a Puffin blogon folytatódik.
Citromos joghurtfagyi
Hozzávalók:
- 250 ml habtejszín
- 10 dkg cukor
- 3,8 dl natúr joghurt
- 0,5 ek. rum
- 1 citrom leve
A tejszínt felmelegítjük, feloldjuk benne a cukrot. Kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a joghurtot, az alkoholt és a citromlevet. Műanyag dobozba öntjük, majd mélyhűtőbe tesszük. Félóránként alaposan átkeverjük. Valamivel fogyasztás előtt vegyük ki, könnyebb lesz adagolni.
Mascarponés meggyfagyi
![Házi fagyik Házi fagyik](https://nlc.p3k.hu/data/cikk/21/204840/2.jpg)
Hozzávalók:
- 25 dkg mascarpone
- 50 dkg meggy
- a gyümölcs édességétől függően cukor vagy méz
A meggyet mossuk meg, magozzuk ki. Tegyük egy mély tálba – amelyben tudjuk turmixolni –, adjuk hozzá a mascarponét, és botmixerrel turmixoljuk simára. Ízlés szerint édesítsük. Tegyük át egy laposabb edénybe, amely elfér a mélyhűtőnkben. Helyezzük a mélyhűtőbe, majd ahogy kezd a krém szilárdulni, botmixerrel keverjük át. Ezt ismételjük meg 30 percenként 3-4 alkalommal, így lesz krémes állagú fagylaltgép nélkül is. Fogyasztás előtt hagyjuk a fagylaltot 5 percig szobahőmérsékleten olvadni, ezután könnyen adagolható. Természetesen, akinek van fagylaltgépe, abban is elkészítheti a masszát.
Sós karamellfagyi
![Házi fagyik Házi fagyik](https://nlc.p3k.hu/data/cikk/21/204840/10.jpg)
Hozzávalók:
- 15 dkg kristálycukor
- 350 ml zsírdús tejszín (legalább 30%-os)
- 350 ml teljes tej
- 5 tojássárgája
- nagy csipet só
A recept az Ízből tíz blogon folytatódik.
Fahéjfagyi
Hozzávalók:
- 1 kk. őrölt fahéj
- 400 ml kókusztej
- 6-8 dkg barnacukor
- 1 kk. kukoricakeményítő
A recept Marmalade blogján folytatódik.
Avokádófagyi
![Házi fagyik Házi fagyik](https://nlc.p3k.hu/data/cikk/21/204840/1.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 konzerv (400 g) kókusztej
- 1,5 avokádó
- 1 teáskanál citromlé
- 1/3 bögre barnarizs- vagy sima rizsszirup
- A kókusztejet tedd mélyhűtőbe egy éjszakára.
- A meghámozott, darabokra vágott avokádót tedd aprítóba a citromlével. Addig aprítsd, amíg sima masszát nem kapsz.
- A kókusztejen lévő folyadéktól szabadulj meg, a sűrű krémet pedig verd fel egy habverővel habos állagúvá. Óvatosan keverd hozzá az avokádókrémet és a rizsszirupot is.
- Öntsd a masszát egy tepsibe, amit lefedve tégy a fagyasztóba 4 órára.
- Miután kivetted, várj 1-2 percet, hogy szobahőmérsékletűre olvadjon, és már élvezheted is!
Eperfagyi
![Házi fagyik Házi fagyik](https://nlc.p3k.hu/data/cikk/21/204840/9.jpg)
Hozzávalók:
- 30 dkg fagyasztott eper
- 20 dkg kókuszkrém (Cocomas)
- 2 ek. méz
- 2 ek. rózsavíz
A tetejére:
- kókuszpehely
- vadrózsaszirmok
A recept a Tétova ínyenc blogon folytatódik.
Csokoládékrémes-tejszínhabos fagylalttorta
![Hűtsd magad házi fagyival! Hűtsd magad házi fagyival!](http://nlc.p3k.hu/data/cikk/18/179285/9.jpg)
Hozzávalók 10 adaghoz:
- 25 dkg csokoládébevonatos vajas keksz
- 1 doboz vaníliafagylalt (900 g)
- 1 ek. porcukor
- 2,5 dl habtejszín
- kakaópor a szóráshoz
A csokoládékrémhez:
- 6 dkg vaj
- 7 dkg porcukor
- 3 dl főzőtejszín
- 6 dkg holland kakaópor
- 1 ek. méz
1. A csokoládékrém hozzávalóit lábosba mérjük, majd felfőzzük. Forrás után még 5 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
2. Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk fóliával, majd egy rétegben letesszük a kekszet. Ezen elosztjuk a fagylalt harmadát, majd meglocsoljuk a kihűlt csokoládékrémmel. Ismét keksz, fagylalt, krém következik.
3. A tetejére egy réteg fagylaltot teszünk, majd rákenjük a porcukorral felvert tejszínhabot. Megszórjuk kakaóporral, meglocsoljuk még egy kevés csokoládékrémmel. Levesszük róla a tortaformát, és azonnal tálaljuk.