nlc.hu
Trend

Monokróm divat

Így (ne) hordd a monokróm öltözékeket!

Megmutatjuk, hogyan viseld ízlésesen és sokoldalúan a monokróm, azaz az egy színből, illetve annak árnyalataiból építkező öltözékeket.

A monokróm kifejezés a görög eredetű monosz, azaz egyforma, valamint a khróma, azaz szín szavakból tevődik össze, vagyis egyszínűt jelent. A monokróm öltözködés legelterjedtebb formája, amikor tetőtől talpig feketébe öltözünk, ám a stílus ennél a szó szoros értelmében véve sokszínűbb. Alapvetően a klasszikus irányzatok közé sorolható, ám jellegéből adódóan alkalmazkodik az aktuális színtrendekhez: jelenleg a Valentino divatház 2022-2023-as őszi-téli kollekciója, illetve a Barbiecore-láz jegyében a pink monokróm szettek számítanak a legmenőbbnek, illetve általában véve is azok, melyeket valamilyen élénkebb árnyalat ural.    

Valentino 2022-2023 ősz-tél

Valentino 2022-2023 ősz-tél (Fotó: Peter White/Getty Images)

Bár egy egyszínű szett összeállítása egyszerűnek tűnhet, olykor sokkal bonyolultabb és több hibalehetőséget rejt, mint több különböző színt kombinálni egymással. Mutatjuk, mi mindenre figyelj, ha monokróm stílusban öltöznél fel!

Árnyalatok és minták

Az, hogy egy outfit monokróm, nem azt jelenti, hogy minden egyes darabjának tűpontosan ugyanolyan árnyalatúnak kell lennie, sőt, ez az, ami a legritkábban kivitelezhető. Monokrómnak számítanak azok az összeállítások is, melyek egy adott szín több különböző árnyalatából épülnek fel. Figyelni kell azonban arra, hogy a tónusok valóban harmonizáljanak egymással,  és még jobb híján se kerüljön közéjük olyan elem, mely árnyalatával vagy mintázatával, esetleg stílusban ütné a többit.

Monokróm öltözködés

Fotók: Getty Images

A monokróm öltözködés persze nem zárja ki a mintás darabokat, sőt, ez az egyik mód, amivel még változatosabbá tehetsz egy ilyen összeállítást. Egy monokróm outfiten belül azonban lehetőleg csak egyetlen mintás darabot viselj, és mindenképp olyat, melynek a színvilágában dominál az öltözék alapszíne. Azok a mintás holmik, melyekben semmilyen módon nem jelenik meg az uralkodó szín – mint például a lenti, bal oldali képen a fejkendő –, ebben az esetben teljesen felejtősek. 

Monokróm öltözködés

Fotók: Getty Images

Kiegészítők

A monokróm öltözékekhez is felvehetsz az alapszíntől eltérő kiegészítőket, ám ezek inkább semlegesebb árnyalatúak vagy letisztultan kontrasztosak legyenek, de semmiképp ne olyanok, melyek indokolatlanul elütnek az egésztől. A vörös monokróm szettben például elfér, sőt mutatós az ezüst öv, fülbevaló és a táska lánca is, de semmi keresnivalója sincs a magenta színű magassarkúnak. A rózsaszín outfithez viszont abszolút passzol a fehér panellel díszített táska, illetve tűsarkú.

Monokróm öltözködés

Fotók: Getty Images

A fekete kiegészítők, lábbelik szintén működhetnek a nem fekete monokróm szettek részeként, ám ebben az esetben a kevesebb több elvét kell szem előtt tartani. Vagyis, hogy a fekete darabok mérete, anyaga, stílusa legyen minél visszafogottabb és maradjon inkább a háttérben, szó szerint csak kiegészítő szerepet töltsön be és hagyja egyértelműen érvényesülni az öltözék alapszínét. Egy rossz és egy jó példa erre:

Monokróm öltözködés

Fotók: Getty Images

Textúrák és szabásvonalak

A monokróm outfitek magukban rejtik annak kockázatát, hogy jelmezszerű vagy formaruhaszerű hatást keltenek. Ez azzal küszbölhető ki, ha kevésbé formális szabású, anyagú, stílusú ruhadarabokban gondolkodsz, illetve variálod a különféle tónusokat és textúrákat. 

Monokróm öltözködés

Fotók: Getty Images

A monokróm stílus már önmagában attól, hogy egy színből építkezik, kimondottan feltűnő, ha pedig élénk színről van szó, kiváltképp az. Ebből adódóan nem igényel további feltűnést keltő eszközöket, például erőltetett szexiskedést, túl mély kivágásokat, indokolatan áttetszőséget, alsónemű-mutogatást és hasonlókat. Egy ízléses monokróm összeállításban sem maradsz észrevétlen, hidd el!

Monokróm öltözködés

Fotók: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top