nlc.hu
Trend

A Barbiecore trend

Barbiecore: a trend, ami visszaadja a hitünket a rózsaszínben

2022 nyarának egyik legfelkapottabb divatirányzata a Barbiecore, mely a feje tetejére állítja a Barbie babás megjelenéssel kapcsolatos sztereotípiákat.

A Barbie babát lehet szeretni vagy akár utálni, ettől még tény: a játékszer meghatározó popkulturális ikon. Azóta, hogy 1959-ben bemutatták az első modellt, a baba testarányait, arcát, frizuráját, ruhatárát, később pedig a hozzá kapcsolódó legkülönfélébb tárgyakat is az éppen aktuális divatirányzatoknak megfelelően alakították, egyszersmind pedig maga a figura is trendteremtővé vált. A játékbabával kapcsolatos sztereotip kép, és egyben az azt érő kritikák legfőbb forrása, hogy a valószínűtlen alkattal rendelkező, rózsaszín ruhás, szőke cicababa olyan irreális ideált testesít meg, mely akár életre szóló károkat okozhat a gyerekeknek, hiszen kialakuló komplexusok és testképzavarok gyökere lehet, ha a babára akarnak hasonlítani.

Barbie babák

(Fotó: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images)

A gyártó ugyanakkor hosszú évek óta igyekszik tompítani a játékszerhez kapcsolódó negatív sztereotípiákat azzal, hogy a Barbie-nak már számtalan, a sokféleség jegyében született változata létezik, a legkülönfélébb foglalkozások képviselőitől kezdve a hírességekről, női példaképekről mintázott, illetve a különféle testalkatokkal rendelkező modelleken át a fogyatékos embereket ábrázoló vagy épp a gendersemleges verziókig. A kétségkívül dicséretes törekvések ellenére azonban a „Barbie babás stílus” a maga sztereotip formájában rögzült: szőkén, csupa rózsaszínben, cukormázasan. És eljött az ideje újraértelmezni. 

Margot Robbie Barbie szerepében

Margot Robbie Barbie szerepében (Fotó: Warner Bros. Entertainment Inc.)

Feszegetni a határokat

A Barbie babáét idéző megjelenés egyike azoknak az irányzatoknak, melyek évtizedek óta stabilan jelen vannak a divatban, épp csak az változik, egy-egy szezonban milyen mértékben kap hangsúlyt. A 2000-es évek elején például a Doktor Szöszi filmeknek köszönhetően ment különösen nagyot a trend. Idén tavasszal, nyár elején aztán napvilágot láttak az első hivatalos, majd lesifotók is a Greta Gerwig rendezésében, Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készülő, élőszereplős Barbie filmből.  Bár kétségkívül ez volt az egyik, azonban a legkevésbé sem az egyetlen kiváltó oka annak, hogy 2022 nyarának egyik legintenzívebb trendje a Barbiecore lett. Felfutása voltaképpen már 2020 óta folyamatosan tart, a milleniumi, illetve a Z-generáció válaszaként a karanténidőszakok bezártságban, komorságban töltött hosszú hónapjaira. Ilyen értelemben átfedést is mutat a dopamine dressinggel, vagyis az élénk, extravagáns színeket és mintákat felvonultató trenddel.

Képek a Barbie film forgatásáról

Képek a Barbie film forgatásáról (Fotók: Getty Images)

Az irányzat ugyan kétségkívül a Barbie-esztétika bevett stíluselemeiből táplálkozik, azonban az iparági elemzők véleménye szerint egyben újra is definiálja azt. 2022-ben ugyanis ez a fajta explicit nőiesség már feminista állásfoglalás is. Ellentmond annak a sztereotípiának, hogy ha szőke vagy és rózsaszínt viselsz, nem lehetsz okos és erős.

„A rózsaszín a feminizmus új hullámait képviseli a világban, és abban amin keresztülmegyünk. A nők visszakövetelik ezt a színt, mint a megerősítés egy formáját a politikában, a pénzvilágban és a médiában. A rózsaszín fogalma a nők szerepvállalásának megtestesítője lett, legyenek akár transz nők, fiatal nők, idős nők, középkorú nők, menopauzán átesett nők” – magyarázta Shawn Grain Carter üzleti divattanácsadó, a New York-i Divattechnológiai Intézet professzora a Business Insidernek.

A szakember hozzátette: 

„Barbie a hagyományt képviseli, de egyben feszegeti és át is töri a határokat.”

Ugyanitt meg kell említeni azt is, hogy míg korábban a Barbie babás megjelenés a vékony, fehér nők privilégiumának számított, a Barbicore-t olyan világhírű trendszetterek is magukévá tették, mint például a fekete, plus size énekesnő Lizzo, a fekete Barbie-ként is emlegetett Nicki Minaj, vagy épp olyan LMBTQ-ikonok, mint Billie Porter vagy Laverne Cox.

Lizzo Barbiecore-ban

Lizzo Barbiecore-ban (Fotó: Jamie McCarthy/Getty Images)

 
„Szerintem a Barbiecore határozottan a sokszínűségről szól. Fogjuk az elavult szépségideált és a feje tetejére állítjuk. Emellett minden bizonnyal válasz az aktuális eseményekre. Az örömre mindig az ellenállás egy formájaként tekintek” – fogalmazott Tonya Parker amerikai blogger és életvezetési tanácsadó.

Így hordd!

Az élőszereplős Barbie film premierje 2023 júliusában lesz, ami minden bizonnyal újabb, talán még a jelenleginél is nagyobb lendületet ad majd a Barbicore népszerűségének. Azonban ha máris kedvet kaptál az irányzathoz, következik néhány tipp, hogyan viselheted a legstílusosabb és egyben az előzőekben vázolt szellemiséget leginkább kifejező módon.

Elegánsan

Válassz egy szofisztikált szabásvonalú, rózsaszín midiruhát vagy épp ilyen árnyalatú kosztümöt a szürke vagy a fekete helyett! A Barbiecore egyik üzenete ugyanis pontosan ez, a rózsaszín itt mint egyfajta állásfoglalás jelenik meg, az erős, okos, elegáns nő színeként.

Elegáns Barbiecore
Megnézem
Összes kép (6)

Lazán

Ha inkább a rózsaszín laza, szórakoztató oldalát emelnéd ki, viseld lezser, bő szabású ruhadarabokon, illetve kombináld neon- vagy épp fagyiszínekkel, fényes textúrájú, esetleg bohókás stílusú holmikkal!  

Laza Barbiecore
Megnézem
Összes kép (4)

Némi csavarral

Némi csavart is vihetsz a Barbicore-szettedbe azzal, ha szín- vagy stílusbeli kontrasztokban gondolkozol, például a rózsaszínt nem fehérrel, hanem feketével kombinálod, vagy épp tűsarkú helyett bakancsot húzol hozzá. Hatásos lehet az is, ha az outfitben csak egyetlen ruhadarab vagy kiegészítő utal az irányzatra, vagy épp az, ha a sziluett, a szabásvonal beazonosíthatóan Barbie babás, azonban mindezt nem tipikus Barbie rózsaszínben, hanem más, például sokkal világosabb árnyalatban viseled.

Barbiecore másképp
Megnézem
Összes kép (4)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top