nlc.hu
Sztárok

Laverne Cox 50 éves

„Jogunk van a fényben élni” – Laverne Cox 50 éves

Az első transznemű színművész, aki Emmy-jelölést kapott, az első transz nő a Time magazin és a brit Vogue címlapján, az első transz személy, aki szobrot kapott Madame Tussauds panoptikumában... Laverne Cox elképesztő karriert futott be az elmúlt évtized folyamán, de ami még fontosabb: mindezzel rengeteget tett a transz emberek elfogadásáért.

Laverne Cox nevét a legtöbben a Netflix női börtönös sorozata, az Orange Is The New New Black kapcsán ismerték meg, melyben a színésznő  Sophie Burset karakterét formálta meg. Alakításáért Primetime Emmy jelölést kapott, transznemű emberként, színészi kategóriában elsőként a díj történetében. Azonban nem csupán ebben volt első a ma 50. születésnapját ünneplő művész.

Laverne Cox 2011-ben

Laverne Cox 2011-ben (Fotó: Getty Images)

Laverne Cox 1972. május 29-én született az alabamai Mobile-ban. Őt és ikertestvérét tanárként dolgozó, egyedülálló édesanyjuk és nagymamájuk nevelte fel. Gyerekként rengeteget bántották amiatt, mert nem úgy viselkedett, ahogy a biológiai neme szerint elvárták tőle. 8 éves volt, amikor egy tanár felhívta az édesanyját: ha nem viszi a fiát azonnal terápiára, New Orleansban fog kikötni, női ruhában.” Helyzetét annyira elviselhetetlennek érezte, hogy 11 évesen megpróbált önkezével véget vetni az életének.

Az Alabama Képzőművészeti Iskolában előbb kreatív írást tanult, majd táncra váltott. Két évig a bloomingtoni Indiana Egyetem hallgatója volt, majd New York-ba költözött. A Marymount Manhattan College klasszikus balett szakára járt, majd áttért a színészetre. Mindezzel párhuzamosan éjszakai bárokban lépett fel drag queenként. „Valójában sohasem azonosítottam magam drag queenként, de ez lehetőséget adott, hogy kiéljem a szereplési vágyamat” – írta magáról hivatalos oldalán.

2008-ban az I Want to Work for Diddy című műsor első évadának versenyzője volt, majd a VH1 csatorna több műsorötlettel is megkereste. Ebből született meg aztán a TRANSform Me című reality, melynek főszereplője és producere is ő volt.

Az Orange Is the New Black című sorozatban

Az Orange Is the New Black című sorozatban (Fotó: Profimedia)

Ezt követően egy sor tévéműsorban és filmben feltűnt, azonban a világhírnevet kétségkívül a 2013-ban indult Orange Is The New Black hozta meg a számára. Megszerzett ismertségét arra is aktívan felhasználta, hogy nagy nyilvánosság előtt szólaljon fel a transznemű emberek jogaiért.

2014-ben első nyíltan transznemű emberként szerepelt a Time magazin címlapján. Ugyenezen év őszén mutatták be The T Word című  dokumentumfilmet, amelynek vezető producere és narrátora is Cox volt. A produkcióval első transznemű nőként nyert Daytime Emmy-díjat.

Laverne Cox Time magazin címlapján

Laverne Cox Time magazin címlapján

2015-ben felavatták viaszmását Madame Tussauds panoptikumában, mely megtiszteltetésben korábban még szintén nem részesült transznemű személy. 2016 májusában Cox tiszteletbeli doktori címet kapott a New York-i The New Schooltól a nemek közötti egyenlőségért folytatott küzdelemben végzett progresszív munkájáért. Egyike volt annak a tizenöt nőnek is, akit Meghan Markle vendégszerkesztőként kiválasztott a brit Vogue 2019 szeptemberi számának címlapjára, ezzel pedig egyben ő lett az első olyan transznemű nő, aki megjelent a lap brit kiadásának borítóján.

„Mi, transz emberek azt mondtuk, hogy többé nem leszünk az árnyékban. Nem leszünk többé marginalizálva. Jogunk van a fényben élni”

– fogalmazott Cox a Them magazinnak adott interjújában.

Laverne Cox

Laverne Cox (Fotó: Arturo Holmes/Getty Images)

„Laverne rendkívüli és egyedülálló tehetség. Amikor először találkoztunk az Orange fogatásán, azonnal vonzónak találtam, amiért olyan feltűnő és karizmatikus. De ami leginkább vonzott, az az, amikor elcsendesedtünk az öltözőnkben, és felfedezhettem, milyen végtelen lelke van, és milyen mély és biztonságos a belső világa” – mondta róla egy sajtónyilatkozatában kolleganője, Natasha Lyonne.

Az Orange Is The New Black sorozatnak egészen a 2019-es utolsó évadig visszatérő karaktere volt. Ezzel párhuzamosan azonban más tévésorozatokban és filmekben is feltűnt. Legutóbb Az örökösnő álarca mögött című sorozatban láthattuk, melyben Anna Sorokin egyik barátnőjét, a sztáredző Kacy Duke-ot alakította.

Az Orange Is The New Black főszereplői, Uzo Aduba, Danielle Brooks, Laura Prepon, Laverne Cox és Natasha Lyonne

Az Orange Is The New Black főszereplői, Uzo Aduba, Danielle Brooks, Laura Prepon, Laverne Cox és Natasha Lyonne (Fotó: Jason Merritt/Getty Images for Critics’ Choice Television Awards)

Cox jelenleg a világ egyik legismertebb transznemű embere, úttörő tevékenysége jelentős hatást gyakorolt a transznemű közösségre. Mindez hatalmas felelősséget is ró rá, ő azonban igyekszik ennek megfelelni és számos fórumon, rendszeresen kiáll a trasznemű emberekért. Saját magát egyébként perfekcionistának tartja.

„Azt hiszem, a perfekcionizmus megóv attól, hogy megítéljenek vagy bántsanak. Ez önvédelem. De sajnos, ha tökéletes vagy, attól még történnek rossz dolgok. Az, hogy én látható vagyok, nem akadályozza meg, hogy transz embereket gyilkoljanak meg. Szóval… szelídebbnek kell lennem. Néha sikerül” – fogalmazott a Guardian riportjában.  

Laverne Cox

A 2021-es People’s Choice díjátadón (Fotó: Rich Polk/E! Entertainment/NBCUniversal/NBCU Photo Bank via Getty Images)

Amikor egy interjúban arról kérdezték, milyen érzés ennyi mindenben elsőnek lenni a transznemű emberek között, így válaszolt: „Előttem nem voltak transznemű színészek, akik képesek lettek volna ilyen karriert befutni. Nem voltunk a magazinok címlapján. Nem kaptunk jelöltek minket díjakra. Egyszerűen nem történt meg. És most megtörténik. Szóval ezt én értem el. Nem önző módon, de büszkén birtoklom. Mert ez soha nem rólam szólt, és ez egyszerűen gyönyörű.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top