nlc.hu
Szabadidő
Dán Filmhét

Dán Filmhét

A dán filmek rendkívül népszerûek Európában, az utóbbi években pedig a magyar mozinézõk körében is egyre kedveltebbé válnak. A Budapest Film március 10-16. között rendezi meg a Dán Filmhetet.




A rendezvénynek ezúttal is a budapesti Művész mozi ad helyet, ahol a legfrissebb dán alkotásokból hét nagyszerű filmet láthat a közönség. A Dán Filmhét ebben az évben vidéki helyszínnel is bővül, a Budapesten bemutatott filmekből ötöt a Pécsi Apolló Art mozi is vetíteni fog március 12-15. között.

A budapesti nyilvános díszelőadáson, március 10-én Annette K. Olesen Bűnök című dogmafilmje lesz látható, két rendkívüli színésznővel, Ann Eleonora Jørgensennel (Olasz nyelv kezdőknek) és Trine Dyrholmmal (Születésnap, Oké) a főszerepben. A történet két nő különös kapcsolatára épül, a merészségről és a gyávaságról szól, a hitről és arról, hogy vajon érdemes-e másvalamire vagy másvalakire bíznunk az életünket.

A komolyabb témákat boncolgató alkotások mellett a filmhéten szinte minden műfaj képviselteti magát a fekete komédiától – Zöld hentesek Anders Thomas Jensentől – az ifjúsági filmig – Rúgj és fuss Aage Rais-Nordentoft rendezésében -, melyben a főhősnek a foci és a barátság, vagy a csajok és a szex között kell választania.





Külön érdekességnek számít a színésznőként ismert Paprika Steen (Születésnap, Oké, Hogy szeretsz) rendezői debütálása, a tavaly Karlovy Varyban díjazott Utána, valamint Susanne Bier (Hogy szeretsz) új filmje, a számos nemzetközi fesztivál díjat elnyert Testvérek olyan sztárokkal, mint Ulrich Thomsen (Születésnap, Az örökség), Connie Nielsen (Gladiátor) és Nikolaj Lie Kaas (Rekonstrukció, Hogy szeretsz, Zöld hentesek).

A fesztiválon kívül idén is számos dán film lesz látható a mozikban a Budapest Film jóvoltából: a Dán Filmhét nyitófilmje, a Bűnök már március 17-én műsorra kerül, júniusban az európai South Parknak kikiáltott animációs film, a Terkel, valamint a szintén a filmhéten látható Testvérek bemutatója következik. A legnagyobb durranásra azonban még várni kell: Lars von Trier (Hullámtörés, Dogville – A menedék) USA-trilógiájának második darabja, a várhatóan a Cannes-i Filmfesztiválon debütáló Manderlay az év végén kerül a magyar mozikba.

Időpont: március 10-16.
Helyszín: Budapest – Művész mozi és Pécs – Apolló Art mozi

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top