Limonádé másképp
Gyermekkoromban anyukám sokszor csinált limonádét. Most sokan a cukros-citromos lére gondolnak, pedig ezt az italt kalóriaszegényen vagy szinte teljesen kalóriamentesen is el lehet készíteni. A citrom különleges frissítő már magában, savanykás íze mentával, levendulával, bodzával különösen jól harmonizál. Nekem nagy kedvencem a levendulás változat. Nem kell az alaplimonádé levébe sokat tenni, mert elég intenzív zamata van, de az aprócska virágok jól mutatnak a citromos lében.
Elkészítés:
- Tegyél egy nagy üvegbe pár darab jégkockát (bátrabbak ebbe is tehetik a mentalevelet vagy a levendulavirágot).
- Facsard bele két citrom levét, az se baj, ha a húsából is kerül bele, így még intenzívebb ízt kapsz.
- Édesítésnek használj cukor helyett xilitet vagy eritritet ízlés szerint, és tedd az alaplébe; ha a jégkockákban nem volt, pár mentalevelet vagy levendulavirágot.
- Ha szereted az extrákat, facsard bele egy fél grapefruit levét, vagy tegyél bele pár karika felcsíkozott uborkaszeletet.
Jéghideg tea
Én szeretem a tea klasszikus, markáns ízét, ezért fehér vagy zöld, esetleg fekete teát teszek az alaplébe.
- A filteres teakeverékek helyett szeretem a kis tealevél-galacsinokat leforrázni, állni hagyni, majd leszűrni.
- Az alaplevet ízesítsd citrommal vagy zöld lime levével.
- Édesítésnek használj mézet vagy xilitet, eritritet. Tegyél hozzá egy pár jégkockát, és jöhetnek az extra ízt szolgáló pluszadalékok, pl. mentalevél, fahéj vagy vaníliarúd.
- Ha mézzel ízesítünk, azt ne a forró, hanem a langyos teába csurgassuk bele, mert a meleg hatására (40 fok felett) a méz fontos enzimjei és a citrom C-vitaminja is elbomlik. A méz savasít, ezért azoknak, akiknek gyomorsavproblémáik vannak, az akácmézet javaslom.
Bodzás frissítő
A legjobb, ha friss bodzavirágból készítjük el az egészséges italunkat. Ha van a kertünkben, szerencsések vagyunk, ha nem, akkor gyűjtsünk papír- vagy vászonzacskóba pár gyönyörű “ejtőernyőt”, de semmiképpen se út mellől, mert az szennyezett. A virágkupolákat nem szabad megmosni, mert kimossuk belőle az értékes nektárt, ami az ízét fogja adni a mi frissítő italunknak.
- Semmi dolgunk nincs, a leszedett virágokat (2-3 db) reggel áztassuk be egy nagyobb, vízzel teli edénybe, és hagyjuk állni estig. Ennyi idő alatt kiázik belőle az íze, zamata, illata. A levet szűrjük le, és tegyünk bele jégkockát, ha szeretnénk, de ha ízesítés (méz-xilit) nélkül tesszük be a hűtőnkbe, akkor is ízletes frissítőt kapunk.
Dinnyelé
Kiváló méregtelenítő és frissítő maga a dinnye is, ráadásul kalóriaszegény, mert a húsának nagy része víz, közel 90%, így szépen átmossa a szervezetünket. A dinnyéről sokan nem is feltételezik, hogy számos előnnyel bír, például ha edzés előtt fogyasztjuk a levét, csökkenti az izomlázat, és stabilan tartja a pulzusszámot is.
- Vegyünk egy szép érett dinnyét, és szabadítsuk meg a magoktól. Turmixoljuk le a levét, adjunk hozzá egy pici chilit vagy mentalevelet, és tegyük a hűtőbe.
- Aki szereti a krémes gyümölcsturmixokat, egy pici fahéjjal, egy narancs kifacsart levével és hozzáadott rizs- vagy kókusztejjel turmixolja össze.
Uborkalé mentával és citromfűvel
Az uborka a vízhajtó növények közé tartozik, mert magas a víztartalma, lúgosít, és segíti a szervezet tisztulását. Minden diéta, fogyókúra alapnövénye. Nyugodtan fogyaszthatjuk, hiszen kalóriatartalma elenyésző.
- Vegyünk pár kígyóuborkát vagy a kertből szedett ubit. Mossuk és tisztítsuk meg, reszeljük le, és a reszeléknek nyomkodjuk ki a levét, illetve a rostanyagot turmixoljuk le.
- Adjunk hozzá mentalevelet, chilit vagy citromfüvet ízesítésnek – mindegyikkel jó, de akár együtt is harmonizálnak. Ha sűrűnek érezzük, adjunk hozzá hideg vizet.
- Tegyük a hűtőbe, és hagyjuk egy pár órát állni, hogy az ízek összeérjenek. Fantasztikus méregtelenítő, frissítő italt kapunk.
Gyömbérital mézzel és citrommal
A gyömbért gyógy- és fűszernövényként is használják. Emésztésserkentő, szélhajtó és lázcsillapító hatású is, de hasmenés, hányás esetén is kiválóan alkalmazható, sőt kiemelkedő segítséget nyújt meghűlés és az influenza tüneteinek csökkentésében a belőle készült tea. A gyömbér serkenti a test aktivitását, frissítő, energetizáló.
- Forraljunk fel 1,5 liter vizet, közben hámozzunk meg egy 5 cm-es gyömbérdarabkát, amit vagy reszeljünk le, vagy vágjunk apró kockákra.
- A forró vízzel öntsük nyakon, és hagyjuk állni legalább 30 percet, majd szűrjük le a főzetet.
- Amennyiben a vízbe tesszük a gyömbérdarabokat, és így forraljuk fel, egy sokkal erősebb, intenzívebb ízt és csípősséget biztosító italt kapunk.
- A leforrázott gyömbérdarabokat szűrjük le, tegyünk a már langyos vízhez mézet és citromot, hagyjuk lehűlni, és mehet a hűtőbe. Isteni. Én imádom.
Málnás-bazsalikomos frissítő ital
Én imádom a málnát, elbűvölnek azok a csodálatos piros kis gyümölcsök, a bazsalikom pedig az egyik kedvenc fűszerem, miért ne tennénk össze a kettőt? Gondoltam egyet, alkotni fogok.
- Vettem egy doboz málnát (fagyasztott is tökéletesen megfelel), és a megmosott szemeket beletettem 1,5 liter hideg vízbe úgy, hogy egy kicsit megnyomkodtam őket, így a gyümölcs eresztett a színéből és az ízéből is.
- A kertemből vettem egy bazsalikomszárat, amit leveleire szedtem, kicsit megsodortam, és beletettem a málnával együtt a vízbe. Hozzáadtam egy citrom kifacsart levét és egy kis édesítőt, de a méz is megfelel ízesítésnek.
- Akinek tetszik, próbálja meg úgy is, hogy egy vaníliarúd magjait is a vízbe pottyantja, így igazán extra ízharmóniát kapunk.
Mentakoktél
A másik nagy kedvencem. Egy kedves barátomtól kaptam egy kisebb mentabokrot, amit kiültettem a kertembe. Megállíthatatlanul szaporodik, én meg megállíthatatlanul használom. A menta szuper “gyógyszer” a haspuffadás, hasi görcsök, sőt a hányinger ellen is. A főzete nemcsak élénkít és frissít, hanem az epegyulladásban is segítségünkre lehet.
- Vegyünk egy nagy csokor mentalevelet. Ugye, milyen gyönyörűséges, élénkzöld színű?
- Öblítsük le és turmixoljuk le egy kis kanál őrölt köménnyel, majd adjunk hozzá egy teáskanálnyi indiai fekete sót és egy friss citrom levét.
- Ízesítsük sztíviával, xilittel, eritrittel vagy mézzel. Ha kell, szűrjük át a levünket, és hígítsuk olyan arányban, ahogy nekünk tetszik. Tálalásnál jégkockákra öntsük a mentás levünket.
A világbajnok 10 kedvenc…
- Egyél zsírt – a világbajnok kedvenc olajai
- A 10 legjobb vízhajtó növény
- A világbajnok 10 kedvenc zsírégető gyümölcse
- A világbajnok 10 kedvenc diétás páca