nlc.hu
Család
K-vitamin ügy: alkotmánybírósághoz fordulnak az elítélt szülők

Alkotmánybíróságoz fordulnak a gondatlan emberölésért elítélt oltáskritikus szülők

Folytatódik a nagy visszhangot kiváltó, tíz évvel ezelőtti ügy.
Újszülött gyerek lába a bölcsőben

Tíz évvel ezelőtt, 2013. január 1-én elhunyt egy kisbaba. Az esetből büntetőügy lett, a Budapest Környéki Törvényszék pedig úgy ítélte meg, hogy a szülők hibáztak, amikor nem adták be a gyereküknek a K-vitamint, aki emiatt olyan súlyos állapotba került, hogy nyolchetesen agyvérzésben meghalt.

Az elsőrendű vádlott az apa, L. Csaba, az Oltáskritikus Életvédők Szövetsége nevű szervezet egykori vezetője, a másodrendű vádlott pedig az anya, L. Ada Rózsa volt. A szülők azután vitték orvoshoz a gyermeküket, hogy egy vendégségben rosszul lett és hányni kezdett. A vádirat szerint a pár ellenségesen viselkedett az egészségügyi dolgozókkal és tiltakozott az ellátás ellen. A csecsemő végül kórházba került, ahol napokig küzdöttek az életéért, de nem tudták megmenteni.

Az apa szerint az orvosok ölték meg, hogy megszerezhessék a szerveit és emiatt feljelentést is tett, ám a kórház szerint a tragédia oka az volt, hogy a kisbaba nem kapta meg a kötelezően előírt K-vitamint, ami segít megelőzni a csecsemőkori agyvérzést.

A 2020. február 6-án hozott ítélet szerint a gyermek édesapját gondatlan emberölés vétsége miatt másfél évi, feleségét egyévi – végrehajtásában két évre felfüggesztett – fogházbüntetéssel sújtották, valamint egyetemlegesen kötelezték őket a bűnügyi költségek viselésére. A szülők fellebbeztek, de a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az ítéletet, majd a Kúria a felülvizsgálati eljárás után a jogerős ítéletet hatályában fenntartotta.

Az Index információi szerint a szülők most az Alkotmánybírósághoz fordultak, azt állítva, hogy a hatóságok nem vizsgálták ki tisztességesen a gyermek halálának körülményeit.

A beadvány szerint az ügyeletes gyermekorvos nem megfelelően látta el a kisbabát, sőt később a sofőrjével megakadályozta őket abban, hogy kórházba vigyék a gyermeket. A helyszínre végül mentőt hívtak, a mentőorvos pedig mentési lapon rögzítette, hogy a gyermek köldöke alvadt véres volt, ami a szülők szerint azt bizonyítja, hogy működött a gyermek véralvadási képessége. Állításuk szerint a kórházi ellátás sem volt megfelelő, órákat kellett várni a CT-re és kórházról kórházra szállították a gyermeket.

Az elítélt édesapa indítványában végül arra kérte az Alkotmánybíróságot, hogy semmisítse meg a támadott végzéseket azok jogsértő mivolta miatt, és tiltsa el az ügyészséget és a bíróságot a további jogsértésektől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top