nlc.hu
Gasztro
Húsvéti csoki

A húsvéti csoki új élete: sütiben még finomabb!

Három receptet is mutatunk a kimaradt csoki felhasználására.

Egyesek szerint ez a cikk ugyanúgy nem létező dologról szól, mintha az unikornisok vagy az alpesi jeti lenne a téma: a húsvét után megmaradt csokoládéról. Sokak szerint ugyanis ilyen egyszerűen nincs, csokoládé nem marad meg.

Mások ugyanakkor akár eskü alatt vallják, hogy mégis létezik, hiszen a saját szemükkel látták. Sőt, a Lomonoszov-Lavoisier-féle anyagmegmaradás alól a csoki sem lehet kivétel, tehát természeti törvény, hogy a csoki is megmarad.

Most, hogy ezt a vitát, legalábbis elvi síkon, elrendeztük, térjünk a gyakorlati kérdésre: ha mégis megmarad húsvét után a csokoládé, mit csináljunk vele? Higgadjunk le, lépjünk hátra párat és kezdjük a dolgot egy kicsit korábbról: a csokivásárlástól! Természetesen a rossz minőségű, kellemetlen ízű, a szájpadláson lekaparhatatlan bevonatot képező bevonómasszától és más, kétes termékektől húsvétkor is óvakodjunk! Itt is érvényes, hogy a kevesebb több: néhány igazán finom csokinyúllal és csokitojással sokkal nagyobb örömet szerzünk, mintha sok, de rossz minőségű édesség landol a kosárban. Utóbbi felhasználására sajnos nincs is ötletünk: ki kell dobni.

Ellenben a finom, ám létszámon felüli nyulakból alkalomadtán számtalan finomságot lehet készíteni, de annyira, hogy jobban fogunk örülni sütés közben, mint a gyerekek, amikor megtalálták a fészekben, ezt garantálom. Három szuper receptet is hozunk, egy ék egyszerűt, ami a csoki fondü, egy kissé összetettebbet, a mi a francia csokis-mogyorós keksz, és egy kissé bonyolultabbat, ami egy csokis mousse torta. Ez utóbbi is kiállja a konyhai  csetlés-botlások próbáját, vagyis majdhogynem elronthatatlan, főleg, ha tényleg követitek az utasításokat. Végül is csak a megmaradt csoki mennyiségén múlik, hogy melyiket érdemes választani közülük.

Csokifondü

csoki fondü

Nemcsak gyümölcsöket lehet csokiba mártani (Fotó: Getty)

Hozzávalók

  • 10 dkg tejcsoki
  • 10 dkg étcsoki (az arányok nyugodtan változhatnak, de legyen benne étcsoki is, különben túl édes lesz)
  • 1,5 dl tejszín
  • ízesíthetjük narancsvirágvízzel, rózsavízzel, vaníliakivonattal, sőt, akár alkohollal is, ha nincs velünk gyerek, anélkül is finom.
  • és amit mártogatunk bele: banánkarikák, eper, áfonya, bármi más gyümölcs, sőt, karakteres sajtok, sós ropi, pillecukor, meg amit még el tudunk képzelni

Elkészítés

  • Ha van fondüszettünk, akkor egyszerűen bekapcsoljuk (alágyújtunk), beletesszük a tejszínt és az apróra tördelt csokit, megvárjuk, míg megolvad, összekeverjük, ízesítjük, ha akarjuk, és már mártogathatunk is.
  • Ha nincs fondüszettünk, akkor a csokit a tűzhelyen, kis lábasban, gőz fölött olvasztjuk meg. Az asztal közepére tesszük és kezdődhet a buli.

Francia csokis-mogyorós keksz

Csokis keksz

Finom és egészséges csokis-mogyorós keksz (Fotó: Getty)

Hozzávalók

  • 15 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
  • 10 dkg zabpehely
  • 1 csipet só
  • 5 dkg csoki apróra törve (ét- és tejcsoki is jó)
  • 5 dkg mogyoró (nem földi, hanem a csonthéjas) durvára vágva
  • 1 marék mazsola vagy aszalt vörösáfonya vagy valami kandírozott gyümölcs aprítva
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 4 evőkanál méz
  • kb. fél dl tej, vagy amennyit felvesz

Elkészítés

  • Egy kis fazékban, vagy mikróban, kíméletesen olvasszuk össze a vajat, a mézet és a cukrot.
  • Amíg elkészül, tegyük egy tálba a száraz összetevőket, nagyjából keverjük el.
  • Amikor a vaj és a méz egyneművé vált, öntsük rá a száraz hozzávalókra. A csoki fel fog olvadni (vagy csak részben), és ez így van jól.
  • Keverjük el, és annyi langyos tejet adjunk még hozzá, hogy ne maradjanak száraz részek, egy formázható masszát kapjunk.
  • Ebből a masszából vizes kiskanállal halmokat helyezünk (vagy golyókat formázunk, ha szeretjük az ilyesmit) egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre. Egymástól kb. 3-4 cm távolságra tegyük, ugyanis el fognak terülni kicsit. 180 fokos sütőben mintegy 15 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor nyomásra nem lágy, hanem süti állagú. Nem igazán lehet elrontani.

Csokis mousse torta

Csokis mousse torta

Sütni sem kell, és isteni finom (Fotó: Getty)

Hozzávalók

Az alaphoz

  • 120 g keksz a kedvencünkből
  • 50 g olvasztott vaj

A csoki mousse-hoz

  • 2 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 100 g étcsoki
  • 250 g tejcsoki
  • 3,5 lapzselatin (ha instant zselatin fixet használunk, egy csomag és még egy evőkanálnyi fog kelleni)
  • 3,5 dl habtejszín, jól behűtve

Elkészítés

  • A kekszet késes vágóban durvára vágjuk, majd hozzáadjuk a puha vajat, elegyítjük. Belenyomkodjuk egy 18 cm-es tortaforma aljába. Ha állítható méretű tortakarikánk van, akkor gumizzunk fel rá kívülről egy összegyűrt sütőpapírt, hogy legyen feneke a tortaformának, ebbe nyomkodjuk bele a kekszes alapot. Behűtjük.
  • A tojássárgákat belekeverjük a tejbe és gőz fölött addig melegítjük, amíg már nem kellemes belenyúlni az ujjunkkal. A lapzselatinokat beáztatjuk (ha zselatin fixszel dolgozunk, azt nem kell), majd a beáztatott zselatinlapokat kinyomkodjuk és feloldjuk a tojásos tejben. 
  • Most mehet bele az aprított csoki is, jól elkeverjük, hogy feloldódjon a folyadékban. Félretesszük, hagyjuk kihűlni.
  • Közben a hideg tejszínt nem túl kemény habbá verjük. Amikor nagyjából kihűlt a csokis massza, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot, (ha zselatin fixszel dolgozunk, most szórjuk bele), jól elkeverjük, majd ezt a masszát ráöntjük a kidermedt tortaalapra. Ha van otthon waxpapír, béleljük ki vele a tortaforma oldalát, ha nincs, arra is van trükkünk.
  • Legalább egy éjszakára hagyjuk a hűtőben megszilárdulni a tortát. Másnap húzzuk le róla a tortakarikát és a waxpapírt, vagy ha nem használtunk, akkor hajszárítóval gyorsan körbemelegítjük a tortakarikát, úgy nyitjuk le a tortáról és már készen is vagyunk.

Ha akarjuk, díszíthetjük, de cseppet sem muszáj, simán elfogy anélkül is.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top