Nemcsak a csecsemő egészségét védi az anyatej, de az anya szív- és érrendszeri betegségeinek kockázatát is csökkentheti a szoptatás egy új tanulmány szerint. Erre jutott egy 300 ezer kínai nő bevonásával végzett, nyolc évig tartó követéses vizsgálat.
Azoknál az anyáknál, akik szoptatták a gyerekeiket, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának mintegy 10 százalékkal kisebb kockázatát mérték azokhoz képest, akik nem szoptattak. Minél hosszabb ideig táplálták így a babájukat, annál jobban csökkent a kockázat – olvasható az amerikai kardiológiai társaság lapjában (Journal of the American Heart Association).
Az egyáltalán nem szoptató nőkhöz képest azoknál, akik szoptattak:
- 9 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki szívbetegség,
- 8 százalékkal kisebb eséllyel agyvérzés.
Akik két évig vagy annál is hosszabb ideig szoptattak:
- a szívbetegségek 18 százalékkal,
- az agyvérzés 17 százalékkal alacsonyabb kockázatát állapították meg.
Gyerekenként minden további hat hónap szoptatás a szívbetegség kockázatát 4, az agyvérzés esélyét 3 százalékkal csökkentette.
Sanne Peters, az Oxfordi Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője azt mondta: azt feltételezik, hogy a szoptatás anyai előnyei az anyagcsere terhesség utáni gyorsabb helyreállásával függhetnek össze.
Eddig csak a szoptatás rövid távú előnyeit mutatták ki, korábbi kutatások a terhesség utáni koleszterin- és vércukorszint, valamint a vérnyomás csökkentésére világítottak rá.
A tanulmány eredményei ugyanakkor összhangban állnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásával, amely szerint az élet első hat hónapjában kizárólag anyatejjel kellene táplálni a csecsemőket.