Baba

Így segíti a babák immunrendszerét az anyatej

Tudtad, hogy a szoptatás megerősíti az anya-gyerek kapcsolatot, az anyatej pedig felturbózza a baba immunrendszerét? Érvek az anyatej mellett.

Erősíti az immunrendszert és az idegrendszert

Az anyatej rengeteg olyan létfontosságú védőanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyeknek köszönhetően a legteljesebb természetes, steril táplálék és egyben folyadék a kisbaba számára. Erősíti az idegrendszert, segíti az agy fejlődését, mindemellett az anyatejben található prebiotikumok kedvezően befolyásolják az immunrendszert: erősítik a baba szervezetének védelmi vonalát, így téve ellenállóbbá a különböző megbetegedésekkel szemben.

Így segíti a babák immunrendszerét az anyagtej

Az anyatej éppen elegendő mennyiségű kalóriát, fehérjét és cukrot tartalmaz, így a babák egyszerre jutnak hozzá mindenhez, amire szükségük van a megfelelő fejlődéshez. Ha kevés, vagy egyáltalán nincs anyatej, akkor kiegészítésként prebiotikum tartalmú tápszert válasszunk, hogy a babánk immunrendszerét megfelelő módon tudjuk támogatni.

Kisebb az esély a betegségekre

Az anyatejet fogyasztó babák esetében a felnőttkori túlsúly és cukorbetegség kialakulásának esélye kisebb, ráadásul az anyatej mindezek mellett csökkenti a felső légúti, a húgyúti, valamint a fülfertőzések kockázatát is. Az anyatej segít az egészséges bélflóra kialakításában úgy, hogy vékony réteget képez a belek falán, így a vérkeringésbe kisebb eséllyel jutnak be a baktériumok és a vírusok. Ha van lehetőségünk szoptatni, semmiképp se hagyjuk ki, ugyanis nemcsak az anyatejnek, de a szoptatásnak is vannak jótékony hatásai: a szoptatás a kiegyensúlyozott anya-gyerek kapcsolat első lépcsőfoka.

Fontos, hogy ne csak a várandósság ideje alatt, hanem a szoptatás időszakában is különösen nagy figyelmet fordítsunk az egészségünkre, mivel csak akkor tudjuk biztosítani a megfelelő minőségű anyatejet babánknak, ha mi magunk is jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Még több anyatej az NLCafén: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top