Mivel az élelmiszerárak az egekbe szöktek, és az emberek egyre több módot keresnek arra, hogyan spórolhatnának az élelmiszer-vásárláson, nem csoda, hogy az utóbbi időben egyre többször terjednek olyan hackek, amelyek segítségével tovább tartható frissen az élelmiszer.
Egy újabb tipp szerint az avokádó hosszabb ideig frissen marad bizonyos tárolási gyakorlatnak köszönhetően, ugyanakkor a szakértők figyelmeztetnek, a baktériumok miatt hasmenést okozhat.
A tárolási trükk – amely a TikTokon terjedt el, és egyesek „zseniálisnak” neveztek – arra ösztönzi az embereket, hogy felhasználás előtt merítsék vízbe az avokádót, hogy ne barnuljon meg.
A módszer azonban valójában tökéletes helyszínt teremthet a veszélyes baktériumok elszaporodásához.
A hack támogatói azt állítják, hogy a trükk lassítja az oxidációs folyamatot, és ezért megakadályozza, hogy a gyümölcs túl korán érjen, és bár ez igaz is lehet, táptalajt teremt az olyan kórokozóknak, mint a listeria és a szalmonella, amelyek megtalálhatóak az avokádó felületén.
Dr. Duane Mellor, a birminghami Aston Egyetem dietetikusa szerint bár a baktériumok „ártalmatlanul léteznek” az avokádó bőrén, a trükk növelheti annak kockázatát, hogy ezek a gyümölcs húsába kerüljenek.
A szalmonella az ételmérgezés gyakori oka, amely az NHS szerint kellemetlen tüneteket okozhat, például hányást, magas lázat, gyomorgörcsöt és hasmenést.
A listeria azonban egy ritkább, listeriózis néven ismert fertőzést okozhat, amely az ételmérgezéshez hasonló tüneteket, valamint fájdalmat és hidegrázást vált ki. Az NHS szerint a listeriózis főként a hűtött, fogyasztásra kész ételekkel, például főtt húsokkal, füstölt halakkal, pástétomokkal, előre elkészített szendvicsekkel, egyes előre elkészített gyümölcsökkel és kéksajtokkal juthat a szervezetbe.
A szakértők szerint az avokádó esetében a legjobb módja annak, hogy hosszabb ideig frissen tartsuk a baktériumok terjedésének veszélye nélkül, ha fóliába csomagoljuk.