Mindenkinek biztos van kedvenc nyári gyümölcse. Ezekből érdemes lehet pár üveggel eltenni télire is, hogy később is élvezhessük ízüket, és közben visszaemlékezhessünk a jó meleg nyári napokra. Az egyik ilyen az őszibarack, amelyből nemcsak lekvárt, de befőttet is készíthetünk. Ha esetleg te még nem tanultad meg a nagymamádtól vagy anyukádtól, hogyan kell jó befőttet készíteni, akkor itt most megtudhatod.
Érdemes figyelni rá, hogy egészséges és ép barackot vásároljunk a befőttünkhöz. A legjobb a közeli piacon megvenni őket, és alapos körbejárás után kiválasztani a legmegfelelőbbet. Az első és legfontosabb tanács, miután megvettük a kellő mennyiségű barackot, hogy alaposan tisztítsuk meg őket. Pucolás után pedig tegyük a gyümölcsöket hideg, citromos vízbe. Így sokkal inkább megőrzik színüket, nem barnulnak meg, és hónapok múlva is ugyanolyan ropogós lesz a húsuk.
Hozzávalók 5 db 8 deciliteres őszibarackbefőtt elkészítéséhez
- 8 kg őszibarack
- 5 liter víz
- 3 dl citromlé
- 1 kg cukor
- szalicil
Elkészítés
Egy nagy edénybe tegyünk 2,5 liter vizet, és keverjünk bele 2 deciliter citromlét. Az alaposan megmosott, meghámozott és kimagozott barackokat vágjuk negyedekre vagy félbe, majd tegyünk bele a citromlés vízbe. A citromlé miatt a barackok megtartják színüket és állagukat.
Egy másik lábosba tegyük bele a maradék vizet, és keverjük bele az 1 kg cukrot és a maradék citromlevet. Ezután ezt forraljuk fel.
Mindezek után öntsük le a barackról a citromos vizet. A mennyiségtől függően 2-3 adagban tegyük bele az elkészült cukorszirupba, és főzzük őket további 5 percig.
Fontos, hogy előre fertőtlenített üvegekbe tegyük az elkészült barackokat, és a forró cukorszirup-szerűséget is folyassuk bele az üvegekbe. Tegyünk egy késhegynyi szalicilt minden üveg tetejére a tartósítás érdekében.
Alaposan zárjuk le a befőttesüvegeket, tegyük száraz és meleg helyre, mielőtt betesszük őket a kamrába. A melegség megtartására alkalmas lehet egy nagyobb kosár, amit kibélelünk pokrócokkal. Amíg teljesen ki nem hűlnek az üvegek, addig nem szabad őket kivenni a kosárból.
Fotó: Getty Images