nlc.hu
Aktuális
A lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolták az aszpartámot

A rákkeltő anyagok közé sorolta a WHO az aszpartámot, adott mennyiségben még biztonságosan fogyasztható

A WHO hivatalosan is a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta az aszpartámot, azonban meghatározott mértékben továbbra is biztonságos a fogyasztása.

Korábban beszámoltunk arról, miszerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a rákkeltő anyagok közé sorolhatja a világ egyik legkedveltebb édesítőszerét, az aszpartámot, amelyet sok cukormentes üdítőitalhoz használnak. 

A WHO két szakértői bizottságának mai állásfoglalása szerint az aszpartám valóban rákkeltő lehet, azonban meghatározott mértékben továbbra is biztonságos a fogyasztása. 

A bizottságok egyike azzal foglalkozott, hogy van-e bizonyíték az aszpartám lehetséges egészségügyi kockázataira, a másik pedig azt kutatta, hogy az édesítőszer mekkora kockázatot jelent. 

Édesítőszerek

Édesítőszerek (Fotó: Getty Images)

A WHO alá tartozó Nemzeti Rákkutatási Ügynökség a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta az édesítőszert, ami azt jelenti, hogy korlátozott bizonyítékok vannak arról, hogy rákot okozhat az aszpartám. Az állásfoglalás azonban nem közölt információt a kockázatot jelentő mennyiségről. 

Ezt a WHO, illetve az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) szakértői vizsgálták. A bizottság a mai napon kijelentette, hogy nincs meggyőző bizonyíték az édesítőszer egészségkárosító hatásairól, azonban javasolták a mértékletességet.

A biztonságosnak vélt napi érték 40 milligramm/testtömeg-kilogramm.

A vállalatoktól nem kérik, hogy a termékeikből távolítsák el az aszpartámot, azonban mértékletességre intik őket. Hangsúlyozták, hogy a rák, illetve az aszpartám közötti kapcsolatra vonatkozó bizonyítékok gyenge lábon állnak.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top