A nyári sütögetések során rendre előkerül a cukkini, padlizsán, hagyma. Parázson a krumplit alufóliába csomagoljuk, a spárga rostlapon az igazi, a sült karfiol és káposzta pedig óriási divat évek óta.
De miért is állnánk meg a zöldségeknél? Akár húsevők vagyunk, akár vegetáriánusok vagy vegánok, a grillezések alkalmával érdemes gyümölcsöket is rácsra tenni. Az ízükhöz ugyanúgy hozzáad a sütés, mint a zöldségekéhez. A parázs, a füst, a karamellizálódás új dimenziókat nyit a gyümölcsök élvezetében. De milyen terményeket is érdemes rácsra tennünk?
A görögdinnye, ha forró
Talán azért is olyan meghökkentő elsőre a görögdinnye roston, mert ennél a gyümölcsnél ragaszkodunk a behűtéshez. Nos, a grillezett görögdinnye víztartalmának egy jelentős része távozik, a kásás húsnak pedig nő a haraphatósága. A dinnye a sütés során veszít az édességéből, egy izgalmas, új ízelegyet alkotva.
Jól illik hozzá: fetasajt, menta vagy korianderzöld, pirított pisztácia vagy más olajos magvak
A harapnivalóan húsos ananász
A rostos és lédús trópusi gyümölcs tökéletes sütnivaló, a gyümölcshúsa valóban „húsos”, jó harapású. Remekül párosítható sós ételekkel – tudják ezt jól a rajongott/megvetett Hawaii pizza rajongói is.
Ha hosszában kettévágjuk az ananászt, még hús illúziója is lehet, élnek is ezzel az élménnyel a vegánok és a vegák. Simán csak megsózva is finom, de ha előtte kap egy chilis-borsos pácot, még rafináltabb íze lesz.
Jól illik hozzá: rizs, grillezett hal, chili
A szexi grillcsíkok az őszibarackon
Az őszibarackot és a nektarint érdemes grillezni, de a sárgabaracknak nem áll jól a hő és a füst. A magas cukortartalmú, karamellizálódott őszibarack szinte ordít a sós párosításért. Előételnek és köretnek is kiváló, sós sajtok és érlelt sonkák remek párja.
Jól illik hozzá: kecskesajt, juhsajt, pármai sonka, friss zöldfűszerek
A rostos füge karamelles felhanggal
A friss és az aszalt füge két külön világ. Az előbbi lédús, rostos, könnyed, az utóbbi sűrű, ragacsos és édes. A két világot köti össze a grillezett füge, amely a sütés során veszít a víztartalmából és édesedik, karamellizálódik is, mégis megőrzi a ruganyosságát, frissességét.
Jól illik hozzá: madársaláta, camembert, balzsamecet
Körte a roston
A karamellizált körte tipikus ünnepi étel, sült kacsamell vagy kacsacomb mellé édes köretként vagy desszertként is népszerű. Nos, nyáron is kerülhet tűzközelbe: arra figyeljünk, hogy több idő szükséges neki a feszesebb, masszívabb gyümölcshúsnak, mint a fügének vagy dinnyének például.