nlc.hu
Aktuális
6 eset, amikor a brit királyi testőrök kiléptek a szerepükből

Megható: szabályt szegett a királyi testőr egy Down-szindrómás fiúért

A turistalátványosságnak számító királyi testőrök többnyire mozdulatlanul állnak, de amikor kilépnek a szerepükből, az mindig emlékezetes. Egyikük most egy Down-szindrómás fiú kedvéért szegte meg a szabályokat, és mutatunk több hasonlóan megható vagy megdöbbentő esetet.
Egy királyi testőr a Buckingham-palotában

A királyi testőrök a brit kultúra ikonikus figurái, nem csoda, hogy a jellegzetes piros zubbonyban és hatalmas medveszőr kucsmában, fegyelmezetten álló katonák kihagyhatatlan turistalátványosságnak számítanak.

Köztudott, hogy a királyi gárda tagjai mozdulatlanul, rezzenéstelen arccal teljesítenek szolgálatot, ezért is számít igazi ritkaságnak, ami nemrégiben az egyik őr csinált: odalépett egy Down-szindrómás fiú mellé, aki szeretett volna egy közös fényképet.

Az esetről készült videofelvételen az látható, hogy az 50 éves Mike van Erp, ismertebb nevén CyclingMikey, és egy fiú megállt az egyik posztoló gárdista mellett, hogy egy fotót készítsenek. Ekkor megható dolog történt, a jószívű őr közelebb lépett Mike-hoz és a fiúhoz.

Mike – aki nem a fiú apja, hanem hivatásos gondozó – a Twitteren így mesélte a történetüket: „Már egy évtizede dolgozom a családjának és neki. Egy bicklitúrán voltunk tandemkerékpárral, és megálltunk, hogy megnézzük a Horse Guards Parade felvonulást”. Elárulta, hogy mielőtt odamentek a testőrhöz, a fiúnak elmagyarázta, hogy nem szabad túl közel menni hozzá vagy megérinteni.

A videón az is látszik, hogy a gárdista mellett állva Mike újra figyelmezteti a fiút, hogy tartsa a távolságot. A férfi elmondása szerint mindketten kicsit megijedtek, amikor melléjük lépett a gárdista, de utólag „nagyon hálás a katonának”.

A király gárda tagjai kétórás műszakokban dolgoznak, ezalatt szinte szoborként, mozdulatlanul állnak, nem ehetnek-ihatnak, nem mehetnek ki a mosdóra, de még a viszkető orrukat sem vakarhatják meg. Előfordulnak azonban olyan megható vagy meghökkentő pillanatok, amikor megszegik a szabályt, megmutatják az emberi oldalukat. Mutatunk néhány emlékezetes esetet.

1. Piruett a Buckingham-palotában

A turisták jót nevettek rajta, de felettesei bizonyára nem nézték jó szemmel, amit a királyi testőrség egyik tagja művelt a Buckingham-palotában: fel-alá járkált, piruettezett az őrhelye előtt, lehajolt valamiért, zsebre rakta, tisztogatta az őrbódét, végül pedig felemelt hüvelykujjal jelezte, hogy minden oké.

2. Emlékezetes születésnap

Egy másik őr a Windsor-kastélynál teljesített szolgálatot, amikor meglepő dolgot tett, miután egy gárdistának beöltözött, cuki kisfiú tisztelegve állt vigyázzba a katonák előtt. Az őrök bementek az épületbe, aztán egyikük kijött a fiúhoz, majd együtt pózoltak egy közös fotóhoz.

3. Üvöltés lett a közös fotóból

Idén tavasszal az egyik őr alaposan ráijesztett egy lányra a Buckingham-palotánál. A tinédzser beállt egy fotóra a katona mellé, de valószínűleg hozzáért, ami kihozta a sodrából a gárdistát, és teli torokból ráüvöltött a lányra:

Ne érj hozzá a király testőréhez!

Bár az általános vélekedés szerint a királyi testőrség tagjai mindent kénytelenek eltűrni – amit sokan tiszteletlen módon ki is használnak –, valójában simán figyelmeztethetik a szabályokat megszegőket.

4. Fellökte a turistát a testőr

Volt olyan turista is, aki a kiabálásnál erősebb reakciót kapott egyik gárdistától. Egy kínai nő átlépte a kordont a windsori kastélynál, és közvetlenül a brit királyi testőrség egyik ott masírozó tagjának útjába állt. Az őr azonban nem kerülte ki a nőt, hanem akkorát lökött rajta, hogy az majdnem orra esett, és fel is kiáltott ijedtében.

A katona tette durvának tűnik, ám ő csak azt tette, ami a feladata, a kijelölt vonalon menetelni minden körülmények között. Persze ki is kerülhette volna a nőt, így viszont erős üzenetet küldött az összes turistának: ne packázz a gárdistákkal!

5. Mosoly és puszi

Senkinek nem ajánljuk az alábbiakat, mert jó eséllyel üvöltve fog elhajtani a királyi testőr, de két fiatal nőnek sikerült megnevettetnie egy gárdistát. Sőt, még egy-egy puszit is tudtak nyomni a mosolygó katona arcára. Ritka pillanatok!

(Kiemelt kép: YouTube/The Royal King’s Guards England)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top